Nyolc képzőművésznek adta át a Római Magyar Akadémia ösztöndíjait Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) budapesti székházában.

A most második alkalommal kiosztott, egy hónapra szóló ösztöndíj célja, hogy lehetőséget adjon hivatásos magyar festő-, grafikus-, szobrászművészek és intermédia-művészek számára a római galériákkal, gyűjteményekkel és múzeumokkal való szakmai kapcsolatok kiépítésére, valamint alkotói tapasztalatok szerzésére.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

Idén az ösztöndíjat Ágoston Lóránt, Budaházi Tibor, Czene Márta Erzsébet, Kroó Anita és Varga Rita festőművész, Gyenes Zsolt Gábor és Süli-Zakar Szabolcs médiaművész, valamint Oláh Katalin szobrászművész vehette át.

Balog Zoltán az eseményen elmondta: reményei szerint a Rómában szerzett tudás segítségével olyan művészeti nyelven fognak tudni megszólalni az ösztöndíjasok, amellyel mások számára is érthetővé válik, hogy mit gondolunk saját magunkról, országunkról, nemzetünkről és a világról.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

A miniszter felidézte, hogy először 1927-ben utazhattak Rómába magyar képzőművészek az akkori kultuszminisztérium támogatásával. A 2013 végén újralapított ösztöndíjjal ezt a hagyományt szerették volna folytatni, így ápolva a Római Iskola művészeti örökségét.

Az ösztöndíjak odaítéléséről szakmai kuratórium dönt, amelynek tagja Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Sulyok Miklós, Molnár Mária, Francesca Pietracci művészettörténész, Giovanna Martinelli és Lovas Ilona képzőművész, valamint Révész Mária miniszteri megbízott.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

Az idei ösztöndíjasok összesen 5,2 millió forint támogatásban részesültek, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretének terhére állapítottak meg.

(MTI)