Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elnöklésével 2015. február 23-án megtartotta alakuló ülését a Gulág Emlékbizottság, mely a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából létrehozott testület. Közlemény.

A Bizottság alakuló ülésén Balog Zoltán elmondta, a második világháború lezárása nem a dolgok elrendezését, a borzalmak végét, hanem újabb hazugságokat, szenvedést és igazságtalanságot hozott sokak életébe. Az egyik legnagyobb szenvedés az volt, hogy minderről még beszélni sem lehetett – emlékeztetett a miniszter bevezetőjében.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A tárcavezető kiemelte, a kormány a Málenkij robot 70. évfordulóján folytatja a történelmi bűnökkel való szembenézést. Beszédében kifejtette: a mai Magyarország területéről mintegy 200-230 ezer lakost hurcoltak el, közülük 150-170 ezer civil férfit és fiút hadifogolyként, 50-60 ezer németet internáltként. A korabeli 172 ezer km2 területű Magyarországról mintegy 300 ezer civilt vetettek fogságba. A deportáltak 30-40%-a, de voltak olyan települések, ahol több mint 60%-a halt meg. Többségük a lágerek környékén, jeltelen tömegsírokban, ritkábban egyszemélyes sírokban, vagy a hazafelé vezető vasútvonalak mentén lett elhantolva. Elhalálozásukról a szovjet szervek semmiféle hivatalos értesítést nem adtak. A tárcavezető hozzátette: azokról is külön meg kell emlékezni, akik a kint szerzett betegségeikbe haltak bele.

A kormány azzal a céllal hozta létre a Gulág Emlékbizottságot, hogy a Kárpát-medencében élők 1944-45-ben kezdődő internálásának 70. évfordulóján méltó módon emlékezzen az áldozatokra. A testület feladata, hogy a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévében tartsa a kapcsolatot az események megvalósításában érintett szervezetekkel, és javaslatot tegyen a költségvetési források felhasználására.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

A Bizottság állandó tagjai a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter és a honvédelmi miniszter által delegált egy-egy személy, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és a kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Továbbá a Magyar Tudományos Akadémia, a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, valamint a XX. Század Intézet főigazgatója, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)