2016-tól három évig nem esnek tanfelügyelet hatálya alá a minősített pedagógusok - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országjárás az oktatásról elnevezésű programsorozat első fórumán Miskolcon.

A több mint száz pedagógus, intézményvezető, valamint diákok részvételével tartott megbeszélésen a miniszter elmondta: a köznevelés átalakításánál szükség van belső korrekciókra, ezért tartja fontosnak a párbeszédet a pedagógusokkal.

A fórumot követő sajtótájékoztatón a tárcavezető kijelentette: a pedagógusokkal együtt szeretnének javítani a rendszeren, a tanárok, tanítók megbecsülését fontosnak tartja a kormány, ezt jelentős béremeléssel is kifejezte.

Kép letöltése77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba a következő hónapban Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A miniszter bejelentette azt is, hogy 77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba a következő hónapban.

Közölte, hogy a fórum résztvevői tapssal fogadták azt a bejelentését, miszerint a minősítés rendszerében csökkennek a pedagógusok terhei. "Azokat a tanfelügyeleti vizsgálatokat, amelyek a minősített tanárokat érintik", 2016-tól eltörlik. Ez több mint kilencezer pedagógust érint, nekik "könnyebb lesz az életük", az ő esetükben három évig nem kerül sor tanfelügyeletre - tette hozzá.

A kormány nemcsak kíváncsi a pedagógusok problémáira, hanem arra törekszik, hogy velük együtt oldja meg azokat - jelentette ki a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy már aláírt egy olyan útmutatót, amely a bürokrácia csökkenéséről szól.

Kép letöltéseA következő lépéséket a köznevelési kerekasztal kereteiben beszélik majd meg Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A következő lépéséket a köznevelési kerekasztal kereteiben beszélik majd meg - tette hozzá.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)