Együttműködési megállapodást kötött Zlatko Hasanbegovic horvát kulturális miniszterrel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. A kultúráért is felelős magyar miniszter a dokumentum aláírása után újságíróknak arról beszélt, hogy az új horvát kormánnyal jó kapcsolatokat sikerült kialakítani.

Balog Zoltán a megújuló kapcsolatok fontos elemének nevezte a Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566 emlékév megszervezését. Azt mondta, a szigetvári ünnepséget szeretnék a horvát, a török és a magyar államfő részvételével ünnepelni. Úgy fogalmazott, Zrínyi Miklós személye összekötő kapocs ebben az ügyben.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Közlése szerint az 1956-os emlékévvel kapcsolatban is terveznek közös programokat. Arról is beszélt, hogy a kommunista múlt feldolgozása Horvátországban új fázishoz érkezett, és ebben a horvát miniszter Magyarország segítségét kérte.

Balog Zoltán megtisztelőnek tartja, hogy a jövő évi varasdi komolyzenei nyári fesztivál díszvendégének Magyarországot kérték fel.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Horvát kollégáját "különleges miniszterként" jellemezte, aki a horvátországi muszlim közösség tagja. Emlékeztetett: Zlatko Hasanbegovic volt annak "a győztes népszavazásnak" az egyik fontos szervezője, amelyet 2013-ban tartottak a családok védelmében, és kimondták, hogy "a házasság, a családi élet egy férfi és nő életközösségéből születő gyermekekkel adja azt a kulturális azonosságot, ami itt Közép-Európában nekünk különösen fontos".

Balog Zoltán közölte, hogy a nemzeti, kulturális identitás témakörében megkezdett tárgyalásaikat a dubrovniki nyári játékok idején folytatják.

(MTI)