A kormány képviseletében Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 5 órán át tartó egyeztetést követően, megállapodást írt alá a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról.

A tárgyalás során elfogadták a kormány azon javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. A gyermekek és a szülők érdekeit szem előtt tartva minden diák mehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe április 20-án. Sztrájkolni mindenkinek van joga, de ahhoz nincs, hogy a gyerekek életét ellehetetlenítse, a kormány ezért tartotta szükségesnek, hogy a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldják.

A kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére nem volt hajlandóak részt venni a Köznevelési Kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bebizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek és számos ügyben rövid idő alatt eredményt ért el. A minisztérium továbbra is várja a kerekasztalhoz az érintetteket.

(EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság)