A megszerzett tudás mellett a közösséghez tartozás a legfontosabb értékek egyike, az iskolai közösség pedig a gyerekek, a szülők és a pedagógusok közös munkájának gyümölcse, amely csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vesz benne, és mindenki hozzáteszi a saját értékeit - mondta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott díjátadón a Pesti Vigadóban.

Kásler Miklós azt hangoztatta, nincs iskola közösség nélkül, az iskolai közösségépítés pedig kemény, de értékes munka, amely a nemzetet szolgálja.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A pedagógusokat méltatva azt mondta, ők tanítványaik példaképei, akik életükkel, emberségükkel, ismereteikkel ápolják és gondozzák az ifjúság "világra csodálkozó elméjét", valamint építik identitásuk pilléreit, hogy biztos hátterük legyen, ha nehézségekbe ütköznek.

A pedagógus arra nevel, hogy az ember minden körülmények között ember legyen, és adja meg a másiknak a tiszteletet. Megtanítja a tanítványát pontosan, hatékonyan, elkötelezetten, örömmel és jókedvvel dolgozni, valamint olyan közösséget épít, amiben mindenkinek helye van, amiben az emberek figyelnek és számíthatnak egymásra - fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, az Emmi tevékenységének fókuszában az ember áll, a tárca célja pedig az, hogy a "világ egyik legműveltebb, legértékesebb nemzetének tartsa meg a magyart".

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A klasszikus értékekre, a magyar hagyományokra épülő, korszerű és magas szintű oktatási rendszert támogatnak az óvodától az egyetemig. Olyan értékorientált embereket szeretnének nevelni, akik képesek megfelelni a változó korok kihívásainak, képesek szép családokat, közösségeket és a múltjához méltó nemzetet alkotni - tette hozzá a miniszter.

Ezen célok megvalósításának "felszentelt papjai" a pedagógusok, de a kormányzatnak is van feladata. A működési keretek és szabályozások megteremtése, a pedagógusok törvényi védelme, társadalmi és személyes presztízsük megerősítése elengedhetetlen, ezért kezdték el emelni a fizetéseket és hoztak létre ösztöndíjat a pályára elkötelezetten készülő fiataloknak - mondta Kásler Miklós.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Hozzátette, a minisztérium a jövőben is az elmúlt évek alapjaira építkezik, folytatja a megkezdett munkát és a párbeszédet, ezért mindenkit hívnak "az oktatás nagy nemzeti kerekasztalához", hogy közösen építsék a jövőt.

Az eseményen Kásler Miklós és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár átadta az oktatási-nevelési területen végzett kiemelkedő munkáért járó Eötvös József- és az Apáczai Csere János-díjat, a felsőoktatás területén végzett kiemelkedő munkáért járó Szent-Györgyi Albert-díjat, a kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért odaítélhető Brunszvik Teréz-díjat, valamint a gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért adományozható Németh László-díjat.

(MTI)