Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos - közölte az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta: Bartos Mónika feladata lesz, hogy megszervezze a 9. és 11. évfolyamra járó 140 ezer magyar diák két-kéthetes külföldi nyelvi kurzusát.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára arról beszélt: számításaik szerint egy tanuló táboroztatása kétezer euróba kerül, így a teljes program évi 90 milliárd forint költségvetési forrást igényel. Ebből biztosítják az utazás, a kint tartózkodás és a nyelvtanfolyam költségeit.

Közölte: a heti 20-25 órás tanfolyam mellett a diákok nyelvtudása a szabadidős programokon is erősödik, és törekszenek arra is, hogy családoknál szállásolják el őket, mert így még több lehetőségük lesz idegen nyelven kommunikálni.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula

Az államtitkár kitért arra: a szervezőmunka a Bartos Mónika által vezetett "operatív csapatra hárul", a "technikai hátteret" pedig a Tempus Közalapítvány biztosítja. Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet majd, és a pályázati rendszer kialakításánál igyekeznek "minden tanulói igényt figyelembe venni".

Bartos Mónika elmondta: a program minden diák számára nyitott, célja, hogy motiválja a fiatalokat a nyelvtanulásra, sikerélményt biztosítson, ezért szakmai ajánlások alapján valószínűleg egy de "minimális nyelvi tudás" lesz az előfeltétele.

Hozzátette: a program fő célkitűzése, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok. Célországként elsősorban Európai Uniós országokat jelölnek meg, így már felvették a kapcsolatot az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Ausztria és Németország, rajtuk kívül pedig Kína nagykövetével is.

A program jövőre indul, 2019-et a részletek kidolgozására fordítják - mondta a miniszteri biztos. Kásler Miklós ehhez hozzátette: bár ezt az évet a felkészülésre szánják, ez "nem jelenti azt, hogy amit meg lehet szervezni az idén, azt ne tennénk meg".

(EMMI)