Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Márai Sándor-, Csokonai Vitéz Mihály- és Könyvtári Minőségi Díjakat adtak át a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2015. január 22-én.

Magyar kultúra nélkül nincs nemzeti tudat, társadalmi szolidaritás és gazdasági eredmények sincsenek – mondta ünnepi beszédében Balog Zoltán. A miniszter kiemelte: a magyar kulturális szövetségi rendszer milliónyi ember egyezsége arról, hogyan értelmezik, hogyan írják le a valóságot. Egyetértésük nélkül nincs közös nyelv, és ha nincs közös nyelv, akkor még a legelemibb gondolatainkat sem tudjuk megosztani egymással. Ősi törvényünk azt mondja: tartsd meg a kultúrát és a kultúra meg fog tartani téged – tette hozzá. A tárcavezető szerint a kultúra nemzeti, közösségi és személyes ügy egyszerre. Olyan védőburok, amelyen belül felépíthetjük az emberi méltóság világát.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Az emberi erőforrások minisztere elmondta: egyre többet tesznek azért, hogy kiérdemeljék a kultúratámogató kormány elnevezést. Ezt bizonyítják az utóbbi évek nagyberuházásai, az idei fontos nemzetközi programok és az, hogy a 2015-ös költségvetésben 1,1 milliárd forinttal növelték a kulturális célokra fordítható forrásokat.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: csak erős kulturális identitással válhatunk erős nemzetté. Napjaink legnagyobb kulturális feladata hazánkban az, hogy újból megtaláljuk a kultúra közösségépítő és életminőséget javító szerepét.

A XX. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért Márai Sándor-díjban részesült: Tompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője.

Kép letöltéseTompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője átveszi a Márai Sándor-díjat Balog Zoltán minisztertől. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült alkotói kategóriában a táncházmozgalom és a népzenei hagyományok ápolásáért, a népzenész- és énekes-képzés területén végzett tevékenysége elismeréseként Szűcsné Molnár Erzsébet, a szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola tanára, néptáncos színpadi előadói tevékenysége, alkotói, néptánc-pedagógusi munkája elismeréseként Demarcsek György, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese.

Kép letöltéseSzűcsné Molnár Erzsébet, a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola tanára átveszi a Csokonai Vitéz Mihály-díjat Balog Zoltán minisztertől. Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült közösségi kategóriában az amatőr színjátszás, a színházi nevelés területén hosszú időn át végzett tevékenységükért, közösségformá-ló-, értékteremtő munkájukért, a fővárosi Ascher Oszkár Színház, a Palócföld népdalainak, népviseletének, néphagyományainak ápolásáért, autentikus megőrzéséért, továbbadásáért a Bogácsi Pávakör, hagyományőrző, közösségteremtő, néptánc oktatói és előadói tevékenységéért a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes.

Kép letöltéseTímár Tibor művészeti vezető az Ascher Oszkár Színház nevében átveszi a Csokonai Vitéz Mihály-díjat Balog Zoltán minisztertől. Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Könyvtári Minőségi Díjban részesült Minősített Könyvtárként végzett kiemelkedő színvonalú innovatív szolgáltatásai, szakmai tevékenysége elismeréseként a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár.

Kép letöltéseRamháb Mária igazgató (b) a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár nevében átveszi a Könyvtári Minőségi Díjat Balog Zoltán minisztertől. Fotó: Bartos Gyula/EMMI

(Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)