Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Veronika Szkvorcova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere kétoldalú tárgyalást folytatott tegnap Budapesten.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMIA találkozón a felek megállapították, hogy mindkét ország népegészségügyi programja nagy hangsúlyt fektet a szűrésekre és a megelőző intézkedésekre. Az orosz tárcavezető beszámolt arról, hogy Oroszországban 2013 óta onkológiai, szív- és érrendszeri szűréseket végeznek, melyekben 23 millió felnőtt és az összes gyermek részt vesz. Balog Zoltán tájékoztatta az orosz tárcavezetőt a Magyarországon működő szűrőbuszok, a mindennapos testnevelés és az egészséges közétkeztetés tapasztalatairól is.

Veronika Szkvorcova ismertette annak az 1500 konzultációs központnak a működését, melyek az abortuszokkal kapcsolatban megelőzési tanácsadást folytatnak. A magyar tárcavezető tájékoztatta az orosz felet, hogy hasonló központok alapítását tervezik Magyarországon is.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Balog Zoltán a tárgyaláson kiemelte: Veronika Szkvorcova személyes érdeme, hogy az elmúlt évben 30 százalékkal növekedett a gyógyszerszállítás Magyarországról Oroszországba.

(EMMI)