Ünnepélyes reggelin köszöntötte az idei 29. Nyári Universiadén érmet nyert sportolókat dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Magyar Tudományos Akadémián. A magyar egyetemi csapat az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el.

Tizennégy éremmel (5 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal) a nemzetközi ranglistán 14. helyen végzett a 140 fős magyar küldöttség. A dobogós helyezésekért és a 111 megszerzett pontért nemcsak a sportszakma, hanem egész Magyarország büszke rátok – fogalmazott Szabó Tünde. Az idei versenyen egyébként több magyar rekord is született, például vívásban a sportági éremversenyt 3 arany és 3 ezüstéremmel zárták.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A fogadáson Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke köszöntő beszédében elmondta, legfontosabb feladatuknak azt tekintik, hogy minden akadályt elhárítsanak a versenyzők elől, így nekik csak a sportra kell koncentrálniuk.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a sportban elért siker és a jó iskolai teljesítmény nem zárják ki egymást, amire nagyon jó példa az Universiade magyar csapata. Az államtitkár kiemelte: az Universiadén való sikeres szereplés a jövő szempontjából is fontos és biztató, hiszen az olimpián való részvétel előszobája lehet.

(EMMI)