Az EMMI Oktatási Államtitkársága értetlenül áll a pedagógusok munkaterhelési vizsgálatát támadó nyilatkozatok előtt, miután annak előkészítése egy éve zajlik a Nemzeti Pedagógus Kar, a PSZ, a PDSZ bevonásával.

A kutatás megtervezése a szakszervezetek kezdeményezésére indult és a kérdőív összeállítása is velük egyeztetve történik. A minisztérium fontosnak tartja az oktatás színvonalának emelését, és azt, hogy átfogó képet kapjon a pedagógusok leterheltségéről és munkakörülményeiről, de ha a szakszervezetek a saját kezdeményezésüket mégis visszavonják, akkor a minisztérium is kész megfontolni annak szükségességét.

Különösen érthetetlen a PDSZ elnökének nyilatkozata azok után, hogy évek óta a pedagógusok munkaterhelésének vizsgálatát követelik, és a téma még sztrájkköveteléseikben is rendszeresen szerepelt. A pedagógusok munkaterheléséről szóló kutatást egyik legelismertebb és leghitelesebb hazai kutató intézmény közreműködésével tervezzük, a kutatás még nem kezdődött el, a kérdőív előkészítése zajlik a pedagógusszerveztek bevonásával. Sajnálattal látjuk, hogy ezt az szakmai egyeztetésre szánt időszakot egyes szereplők ismét nem a párbeszédre, hanem a hergelésre, félrevezetésre használnak fel.

A tervezett kérdőívvel kapcsolatban valótlan hírek jelentek meg, a kérdőívek a hírekkel ellentétben anonimek lennének, és természetesen nem a pedagógus Facebook-aktivitására, hanem szakmai közösségi, online aktivitására kérdeznének rá, ez ugyanis jól mutatja szakmai motivációit. Az egyeztetéseken a Nemzeti Pedagógus Kar és a Pedagógusok Szakszervezete ezen kérdéseket nem kifogásolta, a most a sajtó előtt megszólaló PDSZ pedig a különféle programokra és szabadságolásokra hivatkozva nem vett részt az egyeztetésen.

(EMMI)