Megszületett a döntés azon gyakorlóiskolák jövőbeni működéséről és fenntartói szerkezetéről, amelyek az átvilágítás során nem feleltek meg a szakmai követelményeknek. Három esetben összevonás, öt iskola esetében fenntartóváltás történik, két intézmény pedig változatlan formában és fenntartóval működik tovább. Közlemény.

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiának megfelelően az elmúlt hónapokban átvizsgálta a pedagógusképzésben kötelező szakmai gyakorlatot biztosító gyakorlóiskolák rendszerét. A felülvizsgálat során több iskola nem felelt meg a követelményeknek, ezért az államtitkárság kezdeményezte a fenntartóváltás véleményezését az érintett felsőoktatási intézményeknél.

A véleményezési folyamat május közepén zárult, majd az eredmények ismeretében május végéig folytatódtak a tárgyalások az érintett felsőoktatási intézmények, a gyakorlóiskolák és a tárca illetékes vezetői között.

A tárgyalások eredményeképpen és a miniszteri döntéssel összhangban a következő átszervezésekre kerül sor augusztus 31-i hatállyal:

  • A Debreceni Egyetemen összevonják az Arany János Gyakorló Általános Iskolát, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumot, így létrejön a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, amely a jelenleginél hatékonyabb szervezeti kereteket biztosít majd. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma nem érintett az összevonásban, változatlan szerkezetben és az egyetem fenntartásában működik tovább.
  • Az Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskoláját (Baja) átadják a KLIK-nek.
  • A Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma átadásra kerül a KLIK részére.
  • A Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája átadásra kerül a KLIK részére.
  • A Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Győr) továbbra is a Nyugat-magyarországi Egyetem fenntartásában marad.
  • A Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron) átadásra kerül a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásába, így részévé válik az agrárszakképző intézmények rendszerének.
  • A Pécsi Tudományegyetemen összevonásra kerül a Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola, az 1. számú Gyakorló Általános Iskola és az Óvoda, így létrejön a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda, mely a jelenleginél hatékonyabb szervezeti kereteket biztosít majd.
  • A Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény) átadásra kerül a KLIK részére.
  • A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma összevonásra kerül, így létrejön a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola.

Az átadásban érintett intézmények a jövőben is megőrzik önállóságukat és belső szerkezetüket. Valamennyi intézmény továbbra is helyszínéül szolgál majd a szakmai gyakorlatoknak, ennek is köszönhetően a nevelési-oktatási munka a jelenlegi minőségben és megbízhatósággal folyik majd továbbra is. Az intézmények valamennyi pedagógus és nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozójának átvételére sor kerül, a jelenlegi intézményvezetők pedig a jogszabályoknak megfelelően kitöltik mandátumukat. A működéshez szükséges források szintén átadásra kerülnek a KLIK részére.

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság minden érintett felsőoktatási intézménynek és gyakorlóiskolának köszönetet mond az utóbbi hetekben tanúsított felelősségteljes magatartásért.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár közleményhez kapcsolódó sajtótájékoztatójának vágatlan anyaga HD minőségben tölthető le a Sajtószobából.

(EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)