Eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is megkezdhetik munkájukat a kancellárok, ahol az első fordulót követően nem volt sikeres pályázat. Ezzel lezárult a felsőoktatás intézményirányítási rendszer átalakításának legfontosabb lépése.

A kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy megszűnjön a felsőoktatásban a rossz gazdálkodás, illetve a magyar felsőoktatás intézményirányítása a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen. Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az intézmények igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetéséért.

Az emberi erőforrások minisztere 2014. július 28-án huszonkilenc pályázatot jelentetett meg az állami felsőoktatási intézmények kancellári megbízására. A huszonkilenc pályázatból huszonegy intézményben volt sikeres a pályázat, így a kancellárok 2014. november 15-ei hatállyal ezekben az intézményekben megkezdték tevékenységüket.

Azon nyolc felsőoktatási intézményben, ahol nem volt eredményes a pályázat 2014. november 7-én új pályázatot írtak ki. A benyújtási határidőre (2014. november 24-e) 102 pályázó nyújtott be 143 db pályázatot.

Az első fordulóhoz hasonlóan a pályázókat egy bizottság hallgatta meg, majd tájékoztatták véleményükről az emberi erőforrások miniszterét, mint javaslattevőt. Végül a miniszterelnök, mint a kinevezési jogkör gyakorlója, a miniszter javaslatai alapján hozott döntést a kancellárok személyével kapcsolatban.

Eredményes pályázatok a második fordulóban:
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem - dr. Scheuer Gyula
2. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - dr. Kupper András
3. Színház- és Filmművészeti Egyetem - dr. Papp Csilla
4. Pannon Egyetem, Veszprém - dr. Kovács Gyula
5. Szegedi Tudományegyetem - Devecz Miklós
6. Pécsi Tudományegyetem - Jenei Zoltán
7. Eötvös József Főiskola, Baja - dr. Bohátka Gergely
8. Kecskeméti Főiskola - Hegmanné Nemes Sára

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)