Lezárult a felsőoktatási szakok képzési és kimeneti követelményei (kkk) áttekintésének első szakasza, a vonatkozó miniszteri rendeletet várhatóan tavasszal adják ki - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán a témában rendezett szakmai tanácskozás szünetében kifejtette: a felsőoktatási stratégia jegyében valósult meg a kkk-k áttekintése, amely tudományos, akadémiai, intézményi, valamint munkaerő-piaci szempontok és a társadalmi érdekek alapján valósult meg.

Az első szakasz most zárult le, a munkába a rektori konferencia mellett külső szakmai szervezeteket, munkaadókat is bevontak - mondta a miniszteri biztos.

Kiemelte: a következő lépés a miniszteri rendelet megalkotása lesz, amelyet várhatóan tavasszal adnak ki.

Ezután a felsőoktatási intézményeknek kell átdolgozniuk a vonatkozó dokumentációkat, aminek idén nyártól jövő év tavaszig, nyárig kell megtörténnie, és jövő szeptembertől már a megújult szerkezetben indulhatnak a képzések - tette hozzá.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke elmondta: a kkk átalakítása 2015 júniusában indult, akkor kaptak felkérést, hogy segítsék a szakok tartalmának átalakítását.

Nyáron megalakult a programbizottság, az Emmi, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája delegáltjainak részvételével.

Összesen 12 szakbizottságban zajlott a munka, 481 szakról készült anyag, ebben alap-és mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés egyaránt szerepel - jelezte.

A Budapesti Gazdasági Egyetem rektora hozzátette: voltak olyan szakok, ahol a teljes anyagot átalakították, ennek utómunkálatai még egy-két hetet igénybe vesznek.

Ezt követheti a jogszabály-alkotási munka, ami a 2017-es meghirdetésekhez szükségesek - mutatott rá az intézményvezető.

(MTI)