Januártól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet - jelentette be sajtótájékoztatón Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerdán Budapesten.

Palkovics László a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után az MTI kérdésére elmondta: a béremelés költsége 13 milliárd forint, ebből 6 milliárdot a központi költségvetésen belüli átrendezéssel teremtenek elő, további 5 milliárd az intézményeknél felszabaduló belső forrásokból áll majd rendelkezésre.

Kiemelte: 2008 óta a felsőoktatásban a bértábla nem változott, a jövedelemszint ugyan módosult, csaknem 20 százalékkal, de ennek az intézmények közötti és belüli eloszlása nem volt egyenletes. Jelezte: a módosítással az adjunktusok bére 70 ezer, a tanársegédeké 40 ezer forinttal lehet magasabb.

Kép letöltéseA módosítással az adjunktusok bére 70 ezer, a tanársegédeké 40 ezer forinttal lehet magasabb Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

A javaslatcsomag, amely tartalmazza a felsőoktatási törvény módosítását, a doktori képzés átalakítását is, október 20-án kerül a kormány elé. A mostani előterjesztés egy komplex javaslat első eleme, a bérrendezés 2018-tól a teljes felsőoktatási rendszert érintené - közölte az államtitkár.

A kerekasztal ülésén tárgyaltak a doktori képzés átalakításáról is, amelynek értelmében a képzési idő három évről négyre nőhet, és aaz első kétéves képzési szakasz után a hallgatóknak komplex vizsgán kellene számot adniuk tudásukról.

Növekedhet a doktori ösztöndíj összege is, a mostani 102 ezer forint ugyanis meglehetősen alacsony - mondta Palkovics László, aki jelezte: az első két évben ennek az összegnek a 150 ezer, a második két évben 200 ezer forintra emelését javasolják.

Kifejtette: a változások részeként meghatározzák a konzisztóriumok eljárásrendjét, a tagok jelölésének, kiválasztásának pontos folyamatát. Módosulhat a felvételi rendelet, a jelenlegi 280 pontos minimális ponthatár nem emelkedik tovább. Egy további 20 ponttal történő emelés ugyanis már olyan ugrást jelentett volna, amire nincs szükség - mondta az államtitkár.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a tanácskozás után nem ítélte túl sikeresnek "szereplésüket". Azt mondta, most egyetlen javaslatukat sem fogadták el, ugyanakkor az előzetes munkálatok során több kezdeményezésük is beépült.

Kép letöltéseNövekedhet a doktori ösztöndíj összege is, a mostani 102 ezer forint ugyanis meglehetősen alacsony Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Az alkalmazott tudományok egyetemének új kategóriaként való megjelenítését támogatták, de szerintük az félreértésre adhat majd okot, hogy ez az új intézmények nevében nem jelenik meg - ismertette. A konzisztórium tagjainak kiválasztása és a javaslattételi jog körül bizonytalanságok vannak - tette hozzá, majd kitért arra, hogy a kancellári rendszerre több helyen a megosztottság jellemző. A konzisztórium működése szerinte ezt csökkenthetné, de ehhez szükség lenne arra, hogy a szervezési, titkársági feladatokat a rektori hivatal intézze.

Közölte, a bérfejlesztést üdvözlik, azt különösen, hogy ez a fiatal korosztály jelentős részét eléri. Ugyanakkor rossz üzenet, hogy ez a felsőoktatási intézmények legnagyobb presztízsű oktatóira, az egyetemi tanárokra nem terjed ki - mondta, és utalt arra az ígéretre, hogy ez 2018-ban, a második lépcsőben megtörténik.

Bódis József a doktori képzés átalakítását pozitívan értékelte, ez szerinte lényegesen nagyobb eredményességet hoz, és minőségi előrelépést is jelent majd.

Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke üdvözölte a bérrendezésre vonatkozó bejelentést.

Jelezte: támogatják a fokozatszerzés hatékonyságát segítő terveket, a differenciált ösztöndíjat, a képzési idő növelését a doktori képzésben. Azt viszont rossz ötletnek nevezte, hogy a disszertációt be nem nyújtók miatt a kutatóhelyet forráskivonással büntessék. Az sem világos - folytatta -, hogy mikor és melyik törvényben történik meg az oktatói bértábla további módosítása.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke fontosnak nevezte, hogy a fiatalokat megfelelően motiválják és a minőségi értékelés szempontjai is megjelenjenek. Külön kiemelte az oktatói munka hallgatói véleményezését.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

A doktori képzésre vonatkozó javaslatokról elmondta: a doktoranduszok álláspontját jelentős részben tartalmazza az előterjesztés. Megköszönte, hogy az ösztöndíj emelése elindul, szerinte a struktúraváltás beválthatja azokat a reményeket, hogy a képzés minősége rövid időn belül javul.

Kitért arra, hogy a minimum ponthatár emelése nem eredményezné a minőség további javulását. A tanulmányi átlag alapján történő átsorolással összefüggésben közölte: abban állapodtak meg, hogy azt folyamatosan emelkedő módon, 2017-től vezetnék be, és rendszeresen megnézik, milyen hatással van a felsőoktatási intézmények működésére. A változtatások értelmében bizonyos területen 2,25, illetve 2,5 lenne ez az átlag.

Az ülésen beszámoló hangzott el a gólyatáborokról, és az elnök arról adott tájékoztatást, hogy ezeket idén jól összehangoltan, problémamentesen bonyolították le az intézmények.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megállapította: a gazdaság oldaláról azt látni, hogy a koncepció bevezetése napról napra megvalósul, és az is látszik, hogy az élet igazolja a helyességét. A kancellárok munkába állítása stabilizálta a felsőoktatási intézményeket, forrásokat szabadít fel, és ebből eredően bért lehet emelni - jegyezte meg.

(MTI)