Minden eddiginél többen, 33 ezren látogattak el január 21-23. között a továbbtanulási lehetőségek legnagyobb rendezvényére, a budapesti SYMA Csarnokba. Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás immár 16. alkalommal került megrendezésre, melynek vezérfonala a tudatos jövőtervezés volt.

A háromnapos eseményen a látogatók száma mellett a kiállítók száma is rekordokat döntött: idén több mint 130 intézmény vett részt a rendezvényen – 44 hazai felsőoktatási, 40 külföldi oktatási intézmény, valamint nyelviskolák és más képzési intézetek mutatták be programjaikat. Az oktatási intézmények standjai mellett interaktív foglalkozások, előadások várták az érdeklődőket, hatékonyan informálva a kérdéseikre választ kereső leendő hallgatókat, illetve azok szüleit, pedagógusait.

Az idei szervező, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a mesterképzések iránt érdeklődő, már végzett hallgatókra is gondolt, illetve a pedagógusok, intézményvezetők munkáját is segítve mutatták be az új szakmai módszereket.

A legnagyobb érdeklődés az Oktatási Hivatal előadását övezte, amelyben a felvételi tudnivalókról tájékoztatták teljes körűen a látogatókat. Hasonló népszerűségnek örvendett az elmúlt évek újdonsága, a duális képzésekről folytatott beszélgetés is, a még bizonytalanokat pedig pályaorientációs tanácsadással várták a szakemberek.

A kiállításra érkező érdeklődők magas száma mutatja, hogy a tudatos pályaválasztás és karriertervezés egyre fontosabb mind a diákok, mind pedig az őket segítő pedagógusok számára. Ugyanakkor a rekordszámú látogató alapján az is prognosztizálható, hogy idén is magas lesz a felsőoktatásba jelentkezők száma.

(EMMI-Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)