Mintegy 200 millió forintos beruházással, az Új Széchenyi Terv keretében megújult a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara (ELTE PPK) épületének energetikai rendszere.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára a fejlesztés pénteki átadási ünnepségén azt hangsúlyozta, hogy a kancellári rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis az intézmények készpénzállománya az elmúlt évi 30 milliárdról 93 milliárd forintra nőtt, miközben a kifizetetlen számlák összege 20 milliárdról 7 milliárd forintra apadt.

Kép letöltéseA kormány stratégiai területként kezeli a felsőoktatást és elkötelezett az intézményeknek otthont adó épületek felúsítása mellett Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai területként kezeli a felsőoktatást és elkötelezett az intézményeknek otthont adó épületek felújítása mellett.

Különösen fontosnak tartják a mérnök- és az orvosképzés mellett a pedagógusképzés megerősítését. A négy orvosképző intézményben például 70 milliárd forint értékű fejlesztést hajtanak végre - tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseA nyílászárók cseréje és a fűtéskorszerűsítés nyomán 40 millió forint megtakarítás várható Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Mezey Barna, az ELTE rektora elmondta, hogy a nyílászárók cseréje és a fűtéskorszerűsítés nyomán 40 millió forint értékű energia megtakarítása várható.

Kitért arra, hogy öt éve nem volt lehetőség az ELTE-n olyan mértékű rekonstrukcióra mint az idén. Egy gyakorlóiskola, a könyvtár és a PPK felújítására összesen 850 millió forintot használhattak fel. Ugyanakkor fontolgatják az egyetem campusainak koncentrálását is - mondta a rektor.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Demetrovics Zsolt, a PPK dékánja azt közölte, hogy a kar 3500 hallgatónak, valamint 200 oktatónak és egyéb dolgozónak ad otthont. A hallgatók közül 700-an posztgraduális képzésben vesznek részt, illetve 300 külföldi diák is tanul a karon.

(MTI)