A Kármán Tódor-díjakat az idei évben december 17-én adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megbízásából Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. 2014-ben négyen vehették át elismerésüket.

A Kármán Tódor-díj az emberi erőforrások minisztere által adományozható egyik állami elismerés, amelyet – évente legfeljebb tízen – azon magánszemélyek vagy vállalkozások vehetnek át, akik a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek.

A 2014. évi Kármán Tódor-díjat Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a következő személyeknek adta át:

Beskid Vilmos, az Ericsson Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója: Meghatározó szerepe volt a BME és az Ericsson közötti kutatás-fejlesztési együttműködés elmélyítésében. Emellett Beskid Vilmos tágabb körben is támogatja az egyetemi oktatást és az egyetemekkel való kutatás-fejlesztési együttműködést, egyik szószólója a hazai műszaki-természettudományos felsőoktatás támogatásának. Elkötelezett híve az innovációnak, a folyamatos tanulásnak és a fejlődésnek, a felsőoktatási intézmények és a vállalatok szoros kapcsolatának a képzésben és a kutatásban.

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. ügyvezető igazgatója: Gelencsér Lajos gépész- és villamosmérnök széleskörű kapcsolatot épített ki a műszaki felsőoktatási intézményekkel. Ötletadóként, megbízóként, szervezőként, résztvevőként az oktatás, a tehetséggondozás, a mérnök-továbbképzés, a kutatás területén segítette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és Pécsi Tudományegyetem munkáját.

Dr. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. szaktanácsadója: Dr. Szeri István a Tisza Volán Zrt. egykori vezérigazgatója, sikeres vezetői munkája és számos társadalmi megbízatása mellett hosszú évek óta önkéntesen vállal oktatási tevékenységet a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, valamint Gazdaságtudományi Karán, melynek során tudását és több évtizedes tapasztalatát átadva járul hozzá a hallgatók szakmai felkészültségének megalapozásához.

Vitkóczi Marianna, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási-szakképzési irodavezetője: A tehetséggondozás és a pályakövetés területén mintaértékű programokat szervez, és aktív résztvevője a szakképzés tervezésének, elemzésének is. A magyarországi duális szakképzési rendszer kialakításában, valamint ezen célt szolgáló vállalatoknál történő gyakorlati oktatási és a pályaorientáció kiszélesítésében is kezdeményező, kiemelkedő munkát végez.

(Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)