Hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Anila Statovci-Demaj, a Koszovói Köztársaság oktatási, tudományos és technológiai miniszterhelyettese 2016. január 29-én. A miniszterhelyettes és Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár aláírták a 2016 és 2018 közötti időszakra szóló kétoldalú tudományos és oktatási megállapodást.

A megállapodás részeként 30 Stipendium Hungaricum ösztöndíjat ajánlott fel a magyar kormány, amellyel teljes alap- vagy mesterfokú, illetve doktori képzésben vehetnek részt koszovói hallgatók a magyar felsőoktatási intézményekben.

Anila Statovci-Demaj miniszterhelyettes további programja során látogatást tett két magyarországi felsőoktatási intézményben. A Szent István Egyetemen az agrár-, a Semmelweis Egyetemen az orvosi képzésben való együttműködés lehetőségeiről egyeztetett, valamint megbeszélést folytatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőivel, továbbá tárgyalt a Tempus Közalapítvánnyal is.

Programja zárásaként a miniszterhelyettes előadást tartott a koszovói felsőoktatás helyzetéről és kihívásairól a Külügyi és Külgazdasági Intézetben.

(EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)