A felsőoktatási stratégia céljaihoz jól illeszkedik az Óbudai Egyetemen tavaly elindított Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum, amely magyar nyelven biztosítja a képernyőről tanulás lehetőségét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára.

Palkovics László az Óbudai Egyetem napján, az oktatási centrumhoz és annak támogató, patronáló hálózatához csatlakozott határon túli, magyar tannyelvű oktatási intézmények és civil szervezetek vezetőinek találkozóján közölte: a felsőoktatási stratégia kiemelt célja, hogy azoknak a fiataloknak, akik szeretnének egyetemen, főiskolán továbbtanulni, ne kelljen eljönniük abból a régióból, ahol születtek, mivel akkor elég kicsi annak esélye, hogy visszatérnek.

Ugyanez igaz a határon túli magyarokra is, az ő esetükben is az a cél, hogy a szülőföldjükön szerezzenek diplomát, és utána ott hasznosítsák a tudásukat - tette hozzá.

Kitért arra: szintén cél a közösségi felsőoktatási központok létrehozása - ezeket korábban közösségi főiskolának hívták -, amelyek egy akkreditált főiskola, egyetem részeként, annak finanszírozásában kihelyezett képzési helyszínként működnek. Ezek esetében is hasznos lehet az online oktatási forma.

Száraz Dénes, a K-MOOC igazgatója az oktatási centrumról elmondta, ez a fajta online oktatási forma 2012-ben kezdett el terjedni, elsősorban angol nyelven. Az egyetemen elindított magyar nyelvű képzéshez eddig 13 határon túli és 16 magyarországi intézmény csatlakozott, köztük például a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Romániából, a Selye János Egyetem Szlovákiából, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem. Ezek mindegyike hirdethet meg kurzust, valamint a csatlakozó intézmények valamennyi hallgatója beiratkozhat ezekre - közölte.

Hozzátette, tavaly szeptemberben négy kurzus indult el, majd a következő félévben kilenc kurzus közül választhattak a hallgatók, míg a jelenlegi félévben már húsz kurzusra lehetett beiratkozni.

Az Óbudai Egyetem képzési kínálata tavaly szeptemberben bővült az online oktatási centrummal, amely egységes platformot biztosítva kiszolgálja a Kárpát-medencében magyar tannyelvű képzést folytató összes felsőoktatási intézményt, különös tekintettel a határon túliakra.

(MTI)