A 2016. évi második felsőoktatási online fogadóóra, 2016. január 28.

Tisztelt Államtitkár úr! Az idei felvételi eljárásban is meghatároztak-e előre bizonyos szakokon ponthatárokat, van-e új szak, képzés a tavalyiakhoz képest, és hogyan alakultak a ponthatárok, van-e egyes képzéseknél növekedés, vagy esetleg alacsonyabbak lettek?

A tavalyihoz hasonlóan a HÖOK-kal való egyeztetés után bizonyos szakokon meghatározásra kerültek a minimálistól eltérő, a magyar állami ösztöndíj feltételeként szabott elérendő ponthatár. A ponthatárok egyeztetésénél figyelembe vettük a munkaerő piaci igények változását, így több szak esetén a ponthatár csökkent. A teljes listát Önnek külön emailben elküldjük, mivel ez a felület erre nem alkalmas.

 

Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném megkérdezni, hogy szeptemberben, mely városokban, és milyen képzésekkel kezdik meg a működésüket a közösségi felsőoktatási képzési központok? Úgy tudom, az Oktatási Hivatalnak már meg kellett adnia a működési engedélyt azoknak, akik a következő tanévtől képzéseket szeretnének indítani. Külső szemlélőként nagy az érdeklődés mind a helyi önkormányzatok, mind a lakosság részéről. Az államtitkárságnak milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban?

A létrehozni kívánt közösségi felsőoktatási képzési központok nyilvántartásba vételéről és működésének engedélyezéséről szóló határozatokat az Oktatási Hivatal kiadmányozta, ezek alapján az alábbi KFKK-s képzéseket regisztráltuk (felsőoktatási intézmény, képzés, KFKK települése):

1. BGE: nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés (Hatvan)

2. BME: villamosmérnöki alapképzés (Hatvan)

3. DE:

  • a) mezőgazdasági mérnöki alapképzés (Kisvárda)
  • b) turizmus-vendéglátás alapképzés (Kisvárda)

4. GDF:

  • a) gazdálkodási és menedzsment alapképzés (Siófok)
  • b) mérnökinformatikus alapképzés (Siófok)
  • c) gazdaságinformatikus alapképzés (Siófok)
  • d) gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés (Siófok)
  • e) mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzés (Siófok)

5. WSUF:

  • a) kereskedelem és marketing alapképzés (Sümeg)
  • b) gazdálkodási és menedzsment alapképzés (Sümeg)

 

Tisztelt Dr. Palkovics László! Nemrégiben Orbán Viktorral találkozott John G. Rice, a General Electric (GE) alelnöke ahol többek közt bejelentették: regionális jelentőségű felsőoktatási-ipari együttműködést indítanak a magyar munkaerő magas színvonalú képzése érdekében. Mit lehet tudni ennek az együttműködésnek a részleteiről, mit jelent majd ez a gyakorlatban? Mikortól indulna, hány embert érintene és milyen formában?

Jelen pillanatban zajlik az együttműködési megállapodásnak megfelelő részletek kidolgozása, ezért konkrét számokat jelen pillanatban nem tudok mondani. A GE gyakorlatilag a magyarországi megjelenése óta működik együtt több formában magyar felsőokatási intézményekkel nemcsak az oktatás, hanem a kutatás területén is. A felsőoktatási törvény elmúlt évi módosulásai több területen teremtették meg a hatékony vállalati együttműködés kereteit, amelyekre alapulva kerülnek kidolgozára az együttműködés feltételei. Ilyenek: a duális képzés, a vállalati szakemberek megjelenésének lehetősége a felsőoktatásban (mesteroktató), a vállalatokkal való együttműködés feltételrendszerének egyszerüsítése, a projekt alapú tanítás lehetősége, új, gyakorlati képzési formák (pl. Bachelor of Engineering) létrehozása, különböző egyetemi tartalomfejlesztési projektek indítása, stb.

 

Tisztelt Államtitkár Úr! Említene példákat arra, hol nem fogadta el Balog Zoltán miniszter úr a konzisztóriumi jelölteket? Mi történik ezekben az esetekben? Mennyit csúszhat ezeknél az intézményeknél a folyamat?

Ahogy a közzétett listából is látható, Miniszter úr minden intézmény esetén döntött a felkért 3 külső konzisztóriumi tagról, azaz minden egyetem konzisztóriuma teljes létszámmal megkezdheti a működését. Egy esetben, a Kecskeméti Főiskola konzisztóriumába javasolt személy – akit egyébként Miniszter úr fel kívánt kérni – kért 1 hét türelmet a cégének belső egyeztetési folyamata lezárásáig, azonban napokon belül ez az egyetlen kérdés is rendeződik.

 

Tisztelt Államtitkár Úr! korábban szó esett arról, hogy a HÖOK-kal tárgyalásokat folytatnak a hallgatói támogatások rendszerének átgondolásáról. Vannak esetleg fejlemények ebben az ügyben? Köszönöm szépen!

A tárgyalások hamarosan elkezdődnek, egyelőre még nincs fejlemény az ügyben.

(EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)