Az európai uniós és hazai forrásokból megvalósuló felsőoktatási fejlesztéseket 2019. január 15. és február 2. között hét helyszínen mutatják be.

Az egri Eszterházy Károly Egyetemen szervezett eseményen Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassák azokat a felsőoktatási fejlesztéseket, amelyeket a magyar kormány a Széchenyi 2020 program keretében támogat a 2014-2020-as időszakban. „33 magyar felsőoktatási intézményben több mint 300 projekt valósul meg 280 milliárd forintot meghaladó hazai és európai uniós fejlesztési források felhasználásával” – nyilatkozta az államtitkár. Hozzátette, a magyar felsőoktatásban a fiatalok minden tudást megszerezhetnek ahhoz, hogy sikeresen lépjenek a munkaerőpiacra és ott megállják a helyüket. Kiemelte, a kormány célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a felsőoktatás területét érintő fejlesztések milyen módon segítik a hallgatók tanulmányait, későbbi elhelyezkedésüket, a korszerű és versenyképes tudás megszerzését. „Szükséges, hogy megfelelő eszközökkel, infrastruktúrával és kutatásfejlesztési potenciállal bírjanak a magyar felsőoktatás intézmények. Azt szeretnénk, hogy az egyetemekről és a főiskolákról versenyképes tudással kerüljenek ki a hallgatók.” – nyilatkozta Vitályos Eszter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében megvalósuló roadshow célja, hogy a diákok a nyílt napokon halljanak a részben már megvalósult, részben folyamatban lévő fejlesztési projektekről. 2019-ben a fejlesztések közül a duális képzésre összpontosítanak, mert szükség van arra, hogy a jövő munkaadói és munkavállalói már tanulmányok idején találkozzanak egymással. Jelenleg a felsőoktatási képzésben mintegy kétezer duális hallgató vesz részt, több mint százezer diák tanul duális szakképzési rendszerben, a képzésben vállalati partnerként részt vevő cégek száma pedig meghaladja a hétszázat. Január 15-én Pécsett, január 16-án Győrött, és január 22-én Egerben, január 23-án Veszprémben tartottak felsőoktatási nyílt napot, s hasonló rendezvényeket szerveznek január 24-én Debrecenben, január 26-án Budapesten, és február 2-án Szegeden.

(EMMI)