Eredményesnek, ugyanakkor figyelemfelkeltőnek tartja a rekordszámú ellenőrzés megállapításait az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Dr. Köpeczi-Bócz Tamás szerint jól látható, tipikus hibákra derül fény a vizsgálatok során.

Az elmúlt fél év alatt több, mint 2000 szabálytalansági gyanúbejelentést tett a minisztérium a humánfejlesztési projektek lebonyolítása kapcsán. Ez majdnem annyi eset, mint amennyi 2007 és 2013 között összesen előfordult.

Az államtitkár korábbi nyilatkozatában már utalt arra, hogy a nagyszámú ellenőrzés célja éppen a szabálytalanságok feltárása, melynek tapasztalatai mentén tervezhetőek a 2014-2020-as támogatási időszak humán fejlesztései. Szerinte az EMMI-nek tudatosan kell segítenie kedvezményezetteket egy-egy projekt megvalósítása során, ugyanis most már jól látható, hogy melyek azok a tipikus hibák, amelyek veszélyeztetik egy adott projektelem elszámolhatóságát. A lefolytatott ellenőrzésekből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb probléma a beszerzések lebonyolítása körül adódik, ugyanakkor számottevő az elszámolhatósági kritériumoknak való nem megfelelés, valamint sok esetben nem teljes körű a projekt során vállalt szakmai tevékenység megvalósítása.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján célszerű a jövőben többek között a monitoring látogatások számának növelése, a tapasztalatlan támogatást igénylők segítése, az egyszerűsítés, a szélesebb körű tájékoztatás, a minősített projektmenedzserek nyilvántartása, valamint költségkorlátok alkalmazása. Dr. Köpeczi-Bócz Tamás hozzátette, a cél olyan uniós támogatási rendszer kiépítése és hatékony működtetése az ágazatban, ahol a humán fejlesztések a valós társadalompolitikai igényekre reflektálnak, ugyanakkor hangsúlyosabbá kell tenni az elszámolhatóságot, és a kitűzött célok maradéktalan teljesítését.

(EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)