Borsod-Abaúj-Zemplén megye több mint 62 milliárd forint támogatást nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Miskolcon.

Schanda Tamás elmondta: a kormány az EFOP keretében országosan mintegy 150 pályázati felhívást jelentetett meg, ezek a program összes területét felölelik az egészségügytől a szociális ellátásokon keresztül a család- és ifjúsági ügyekig, érintik a kulturális intézményeket és a sporthoz kapcsolódó fejlesztéseket is, és mindezeket támogatják.

Kép letöltéseFotó: Kubinyi Róbert

Az államtitkár kiemelte: a kormány az ország valamennyi térségének megadja a fejlesztéshez szükséges segítséget, hiszen "közösségben és egységben" gondolkodnak; legyen az érintett terület nagyváros vagy falu, megyeközpont vagy kistérség, ez egyként fontos.

Mint mondta, a kormány abban érdekelt, hogy mindenki sikeres legyen, a fejlesztésekkel mindenkit el kívánnak érni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szólva az államtitkár megemlítette azt is, hogy a 62 milliárd forint még nem a végleges összeg, a pályázatok egy részéről még nem döntöttek, de ez a megye nyerte el eddig a legtöbb támogatást. Megjegyezte azt is: ebből a pénzből nagyszabású fejlesztések kezdődhetnek a megyében, ezek az ott élők életkörülményeit javítják majd.

Schanda Tamás kitért arra, az elmúlt években a családokat támogató döntések jótékony hatása már érződik; a krízisben lévő családokat tovább támogatják, ösztönzik a gyerekvállalást, a nők munkaerőpiaci részvételének előmozdítását akár távmunkával, részmunkaidős állásokkal.

Kép letöltéseFotó: Kubinyi Róbert

A borsodi családokat tizenhét civil szervezeten keresztül támogatják - tette hozzá. Csöbör Katalin, Miskolc 1. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője és Hubay György, a 2. számú választókerület fideszes képviselőjelöltje egyaránt arról szólt a sajtótájékoztatón, hogy a fiatalok, idősek és családok közösségeinek fejlesztésére számos egyházi, alapítványi és civil szervezet nyert el támogatást a megyeszékhelyen csaknem húszmilliárd forint értékben.

(MTI)