Anyanyelvünk a legnagyobb kincsünk, amely összeköt minket, magyarokat bárhol éljünk is a világban – kezdte megnyitó beszédét Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a XX. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjén szombaton Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Az államtitkár kifejtette: a jövő szempontjából sorsdöntő, hogy legyenek magas szintű ismeretekkel felvértezett szakemberek, és hasonlóan fontos, hogy mintaként jelenjen meg a fiatalok életében, értékrendjében az a példamutató szorgalom, amellyel a diákok a döntőbe eljutottak.

Hozzátette: a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny is bizonyítja, hogy a magyar nyelv szeretete, a magyar helyesírás szigorú szabályainak ismerete egyaránt fontos ügye a pedagógusoknak és a diákoknak. Schanda Tamás arra biztatta a jelen lévő versenyző diákokat, hogy tanáraikhoz hasonlóan ők is adják át tudásukat másoknak, főként kortársaiknak, mert aki kincset kapott kötelessége azt mással is megosztani.

A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Programja támogatta.

(EMMI, Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)