Az elmúlt hat esztendőben sikerült megháromszorozni a fogyatékossággal élők foglalkoztatását. A munka segít abban, hogy teljes életet élhessenek, legyen jövőképük és családot alapíthassanak – mondta Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a „Tapintható kiállítás” megnyitóján, a Széchenyi Fürdő dísztermében.

Soltész Miklós kiemelte, a kiállítás segít az empátia erősítésében, hogy ép, egészséges emberek megtapasztaljanak egy olyan világot, amellyel a társadalom csak ritkán találkozik. Mert nem mindennap szembesülhetünk azokkal a szépségekkel, küzdelmekkel, de sokszor fájdalmakkal, nehézségekkel, amelyeket gyengénlátó vagy vak honfitársaink élnek meg. Ha odafigyelünk vak, fogyatékossággal élő társainkra, az visszahat a társadalomra és megváltoztatja az egész ország szemléletét is.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi / MTI

Az államtitkár felhívta a figyelmet: az ilyen és hasonló kiállítások megerősítik a családokat azon döntésükben, hogy a fogyatékossággal élő gyermeküket együtt neveljék fel. Elmondta, hogy ma már mind több édesapa viszi gyermekét kezelésre vagy korai fejlesztőbe, s ez azt jelzi, hogy ebben is sikerült változást elérni.

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)