Európában értékválság van és ilyenkor nélkülözhetetlenek azok a civil szervezetek - vagy más néven önkéntes polgári kezdeményezések - amelyek közösség-összetartó erejükkel nagyban hozzájárulnak az egyes településeken élők közösségben tartásához – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A kormány számára fontos ezeknek a közösségalkotó tevékenységeknek a felkarolása. Ebben partnerek a Civil Információs Centrumok. A Centrumok feladata, hogy állami támogatással térítésmentesen segítsék a megyékben működő civil szervezeteket. Fejér megyében az Echo Innovációs Műhely, Veszprém megyében pedig a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület látja el ezt a tevékenységet.

Kép letöltéseFotó: Simon Erika

Szintén a civil szervetek működését segíti a Nemzeti Együttműködési Alap is, amely kifejezetten az önkéntes polgári kezdeményezések számára működési és szakmai célokra biztosít forrást.

Fejér megyében 98 nyertes pályázat összesen 81 millió forint, Veszprém megyében pedig 143 nyertes pályázat 143 millió forint összegű támogatásban részesül – jelentette be Fülöp Attila.

A civil szervezetek életét alapvetően azok az emberek határozzák meg, akik önkéntesként áldoznak időt a közösségi munkára. Önkéntes polgári kezdeményezésekre pedig minden településnek szüksége van – tette hozzá a helyettes államtitkár.

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)