A Karitatív Tanács humanitárius segélyszállítmányt készít elő a kárpátaljai magyarság és Ukrajna számára, ahhoz pénteken és szombaton várják a lakosság pénzadományait a CBA, a Tesco, a Lidl és a Spar áruházaiban - jelentette be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) székházában megtartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós hangsúlyozta: az ökumenikus imahéthez kapcsolódó gyűjtés célja, hogy tartós élelmiszert, tisztítószert, gyógyászati segédeszközöket juttassanak el Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A gyűjtésben részt vevő több mint kétszáz üzletben a Karitatív Tanács tagszervezeteinek munkatársai és önkéntesei fogadják a pénzadományokat. Az üzletek listája megtalálható a tanács honlapján, a karitativtanacs.kormany.hu oldalon - tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy az akcióban részt vesznek a Karitatív Tanács tagszervezetei - Katolikus Karitász, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat -, valamint a hozzájuk csatlakozó Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség segélyszervezete. Hozzátette: ezek a szervezetek a lakosság támogatásán túl január 24-ig, az ökumenikus imahét végéig várják gyártók, forgalmazók tartós élelmiszer, tisztítószer és gyógyászati segédeszköz felajánlásait.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke hangsúlyozta: a Karitatív Tanács tavalyi ukrajnai segítségnyújtása megmutatta, hogy "ez egy járható út". "Láttuk, hogy az így elküldött, sok kamionnyi segítség akár életeket is mentett" - mondta.

Túl sok a rossz hírt manapság, legyen jó hír az összefogás, a nagylelkűség, az odafigyelés mások gondjára, "annak a szeretetnek a megélése, amelyre Krisztus hív és kötelez" - kérte Spányi Antal.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke elmondta: az ökumenikus imahéten minden alkalmat megragadnak majd, hogy kérjék a Krisztus-hívők segítségét Ukrajna számára.

A református püspök szólt arról is, hogy a 130 ezer kárpátaljai magyar jó része református, és "példaszerű, ahogy 110 gyülekezetükben helytállnak, és a többieket is maradásra biztatják, remélve, hogy van jövője az ottani életnek".

Mihajlo Junger, Ukrajna magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője megköszönte Magyarországnak a mostani és a tavalyi, hárommillió dollárnyi segítséget. Fontosnak nevezte a keleti és nyugati keresztények összefogását, és jelképesnek, hogy az akció egy időben van a keleti keresztények vízkeresztjével, vagyis Jézus megjelenésének ünnepével.

(MTI)