Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, valamint a Lengyel Perszonális Plébánia által állított emléktábla avatásán ünnepi beszédében kiemelte: „A két nemzetet összeköti az a közös értékrend, amely a kereszténységen, a nemzeti szabadság kivívásán és megőrzésén, valamint az egyén nemzeti közösségeinkben történő kiteljesedésén alapul.”

A II. világháború idején Magyarországra érkező lengyel menekültek lelkipásztori szolgálatát ellátó lengyel és magyar papok számára a Lengyel Perszonális Plébánia homlokzatán elhelyezett emléktáblát megáldva Alberto Bottari de Castello pápai nuncius köszöntő levelét képviseletében titkára olvasta fel.

Kép letöltéseFotó: Gyöngy Ádám

Hegyi László helyettes államtitkár ünnepi beszédében emlékeztetett a két nép közös történelmi múltjára. A jövő szemőpontjából kiemelkedően fontosnak nevezte új Alaptörvényünk, valamint nemzetiségi törvényünk által a nemzetiségek számára biztosított jogokat, majd így folytatta: „Átalakuló világunkban meghatározó jelentősége van annak, hogy a két nemzet és a két ország ilyen szoros, testvéri kapcsolatban áll egymással. Célunk, hogy ezer éves közös történelmünkre alapozva egymást segítve tudjunk a XXI. század kihívásainak megfelelni.”

Kép letöltéseFotó: EMMI

Az emléktábla ünnepi avatásán részt vett Lengyelország nagykövete, Roman Kowalski is.

(EMMI, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)