Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára bolgár egyházi és nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalást Budapesten.

A találkozón áttekintették a hazánkban élő bolgár nemzetiség helyzetét, valamint szó esett a két nép hasonló helyzetértékeléséről a keresztény Európa és a nemzetállamok határainak védelmét illetően.

Az Országházban tartott találkozón részt vett Antonij, a Bolgár Ortodox Egyház nyugat- és közép-európai metropolitája, Atanaszij archimandrita, az egyházmegye püspöki titkára és a budapesti bolgár ortodox templom lelkésze, Varga Szimeon, a magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Soltész Miklós örömmel idézte fel Bulgáriában tett látogatását, valamint a bolgár állami, egyházi és nemzetiségi vezetőkkel Bulgáriában és Magyarországon történt találkozásait.

Az államtitkár szerint a két nép jól megérti egymást, aminek alapját a keresztény gyökerek és a hasonló történelmi tapasztalatok adják. Antonij metropolita, akinek egyházmegyéje több európai országot is magában foglal, elismeréssel szólt a magyar kormány kiemelkedő egyház- és nemzetiségi politikájáról, amellyel támogatja az itt élő bolgár közösség nemzeti és vallási identitásának megőrzését.

Varga Szimeon szerint egyértelműen pozitív eredményei vannak a nemzetiségi szószólói rendszer bevezetésének, amely a két ország kiváló diplomáciai kapcsolataiban is megmutatkozik.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A bolgár nemzetiségi szószóló emlékeztetett a bolgár miniszterelnök-helyettes január végi magyarországi látogatására, aki szintén elismeréssel szólt a két ország kapcsolatáról és a magyar kormányzati lépésekről. Muszev Dancso köszönetét fejezte ki azért, hogy a magyar kormány támogatásával ebben az évben megvalósulhat a budapesti Bolgár Művelődéi Ház felújítása, bővítése.

A magyar kormány 204 millió forinttal, a bolgár kabinet pedig 300 ezer euróval (90 millió forint) támogatja a Vágóhíd utcai épület rekonstrukcióját, amely a megújulást követően az itt élő bolgárok méltó kulturális, közösségi és egyházi központja lesz.

A bolgár önkormányzat elnöke szerint a hazánkban élő bolgár nemzetiség számára szimbolikus jelentőségű az épület, ezért annak támogatása a bolgár-magyar barátság kiemelkedő jele. Atanaszij archimandrita köszöntét fejezte ki a Magyarországon élő bolgárok sokrétű támogatásáért, amely lelki és szellemi téren is sokat jelent az itteni közösségnek. Mint mondta, a bolgár templom mellett a megújuló közösségi házban is helyet kapnak majd vallási programok.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kontinensünk helyzetéről szólva a felek egyetértettek abban, hogy Európát a keresztény értékrend és kultúra tette naggyá és élhetővé. Bolgárok és magyarok hasonlóan látják Európa helyzetét, ragaszkodnak a kereszténység megőrzéséhez és határaik védelméhez, amellyel egész Európát is védik – fogalmazott Soltész Miklós. Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg adó Bulgária számíthat Magyarország támogatására, a két ország mindent meg fog tenni a kereszténység és a nemzetállamok szerepét gyengíteni akaró, valamint az illegális migrációt támogató vadliberális törekvések ellen – jelentette ki az államtitkár.

(EMMI)