Idén közel 100 szervezet részesül mintegy 75 millió forint értékű működési, illetve szakmai támogatásban Jász-Nagykun-Szolnok megyében – jelentette be Fülöp Attila nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a VII. Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Konferencián, 2016. március 29-én, Szolnokon.

Az országnak szüksége van olyan önkéntes polgári kezdeményezésekre – civil szervezetekre –, amelyek az adott településen élénkítik a közösségi életet és segítséget nyújtanak az arra rászorulóknak. Az ilyen szervezetek története a reformkorra nyúlik vissza, amikor önkéntes munkával és vagyoni felajánlással jöttek létre különböző egyletek, egyesületek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ma a statisztikai adatok szerint 3300 foglalkoztatottra 12 ezer önkéntes jut – emelte ki a helyettes államtitkár.

Ezeknek a szervezeteknek az elköteleződése olyan erőforrás a településen élők számára, amelyet a kormány a jövőben is támogatni kíván. Ennek megvalósítása érdekében a Contact Mentálhigiéniás Konzultációs Szolgálat 2016-ban Civil Információs Centrumként segíti a civil szervezetek munkáját.

A közel 50 civil szervezet részvételével zajló konferencián Fülöp Attila kijelentette: az idei évben a civil szervezetek számára megvalósítandó legfontosabb feladat a határon túli magyar-magyar együttműködés kialakítása, valamint a kulturális közfoglalkoztatásban történő aktív részvétel.

(EMMI; Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)