Éppen egy éve, tavaly ilyenkor indult el a vastagbélszűrés, melynek célja, hogy a vastag- és végbélrákot vagy a rákmegelőző állapotot korán kimutassa.

A vastagbélrák kockázata az 50. életév után nő, ezért a szűrési programba először az 50-70 év közötti lakosok kaptak meghívást, hogy vegyék át háziorvosuknál a mintavevő egységcsomagot, és adják postára mintájukat. Ezek eredményéről és rákgyanú esetén a további teendőkről is háziorvosuktól kapnak értesítést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 540 ezer érintett lakosnak küldte ki a meghívólevelet, amelyre válaszul már több mint 140 ezer mintát kapott meg és elemzett. Minden 10. minta eltért a normálistól, és több mint 5 ezer ember további vizsgálata már meg is történt. 1800 rákmegelőző állapotot, valamint több mint 200 rákos elváltozást találtak és gyógyítottak meg az elmúlt egy évben.

Kérjük mindazokat, akik tájékoztatást kaptak a szűrésről, de még nem vették fel az egységcsomagot vagy nem küldték vissza a mintájukat, azok is tegyenek egy lépést az egészségükért, hogy megelőzhessük a vastagbélrák kialakulását, vagy még korai állapotában gyógyíthassuk!

(EMMI)