A biztonságos és magas színvonalú betegellátás érdekében szeptember 1-től Budapesten és Pest Megyében az akut érsebészeti ellátás korábbi ügyeleti rendszere átalakul. Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén. A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján 24 órában.

A kormány egyik fontos célkitűzése a betegbiztonság növelése és a magas színvonalon nyújtott betegellátás folyamatos javítása. Ennek érdekében az egészségügy több szakterületén, köztük az érsebészeti ellátásban is történt már előrelépés.

Idén januárban a II. progresszivitási szintű érsebészet fix díja 8 millió forintról 14 millió forintra, a III. progresszivitási szintű érsebészet 10 millió forintról 20 millió forintra nőtt. Az érsebészet finanszírozása után, szeptember elsejétől Budapesten és Pest Megyében az ügyeleti rendszer is egyszerűsödik az akut érsebészeti ellátás területén.

Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén és része annak a programnak, amely biztosítja, hogy a speciális felszereltségű, nagy tapasztalatú szakemberekkel bíró centrumokba koncentrálódjanak a komplikáltabb ellátást követelő esetek. A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján, 24 órában, a progresszivitási szinteknek megfelelően.

Az új ügyeleti rend előnye kettős. Egyrészt a beutalási rend egyszerűsítésével és egyértelműsítésével megszűnik az érsebészeti betegek felesleges és a végleges ellátást késleltető utaztatása, mely segítséget jelent a beutaló orvosoknak és az Országos Mentőszolgálatnak is. Másrészt a változtatással egyidejűleg központosítják a magas halálozási arányú hasi aorta tágulat repedésének ellátását a legújabb szakmai irányelveknek megfelelően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag a főváros 3 erre szakosodott intézményében láthatják el ezeket az eseteket.

Fontos kiemelni, hogy nem egyértelmű tünetek esetén továbbra is a sürgősségi osztályra szükséges irányítani a betegeket. Az érsebészeti egységgel nem rendelkező intézetek sürgősségi osztályain jelentkező betegeket a lakhely szerint illetékes, megfelelő progresszivitású szintű érsebészeti ellátóhelyre kell szállítani.

Az érbeteg-ellátás átszervezése hamarosan az egész országban megvalósulhat és elindulhat a nagy centrumok megszervezésének irányába, ahol valamennyi érbetegség gyógyítása történhet.

(EMMI)