Ismét szakértői tárgyalásra került sor szerdán a sztrájktárgyaláshoz kötődően, annak keretein kívül az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A megbeszélésen a felek azt vizsgálták, hogy a védőnői és az alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozókat érintően, valamint az egészségügyi ágazatban dolgozó, nem egészségügyi végzettséggel rendelkező nem vezető beosztásban dolgozó személyek helyzetének rendezésére irányuló bértárgyalások elkezdődhessenek.

A tárgyaláson jelen volt a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Szakdolgozói Kamarai Védőnői Tagozata. A résztvevők az elkövetkezendő hetekben javaslatokat fogalmaznak meg és a szakértői munka eredményei ismeretében a felek ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Az elmúlt hónapok egyeztetéseinek és tárgyalásainak eredményeként a kormány egy több lépcsős bérfejlesztési programot indít el, amelynek köszönhetően csaknem 95 ezer egészségügyi dolgozó részesül jelentős béremelésben. A bérfejlesztés első üteme 2016. szeptember 1-jétől kezdődhet el. A hónapok óta tartó sztrájktárgyalás eredményeként a kormány az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel, a velük stratégiai partnerségben lévő kamarákkal érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel szövetséget kötött az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében, bizonyítva, hogy az ágazatot érintő kérdéseket közös erővel a tárgyalóasztal mellett lehet hathatósan kezelni.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)