A kormány döntésének megfelelően megkezdődik az egészségügyi szakdolgozók további béremelésének előkészítése - az erről szóló feladatkijelölő kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mint az már ismert, a kormány úgy döntött, hogy folytatja a 2016-ban megkezdett ápolói béremelési programot, a következő négy évben újabb 72%-kal nő az ápolók bére. A részletes bértáblákon már dolgozik a minisztérium.  Az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsülése érdekében soha ilyen jelentős lépések még nem történtek, mint a nemzeti kormány alatt.

Az egészségügyi szakdolgozók átfogó béremelése 2016-ban kezdődött, akkor 26,5%-os béremelés történt, majd 2017-ben újabb 12%-os, idén újabb 8%-os béremelés volt. A kormány mostani döntésének értelmében a béremelési program folytatódik, az eredetileg 2019. novemberre tervezett 8%-os béremelést előrehozzuk júliusra, majd 2020. januártól újabb 14%-os, novemberben újabb 20%-os, végül 2022 januárjától további 30%-os béremelés lesz. Az ápolók mellett a védőnők is bekerülnek az egészségügyi szakdolgozói bértábla alá, így a béremelés rájuk is kiterjed majd. A béremelés összesen mintegy 83 ezer egészségügyi szakdolgozót (ápoló, szakápoló, diplomás ápoló, asszisztens, szakasszisztens, szülésznő, dietetikus, gyógytornász, valamint nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozó) és védőnőt érint.

2016 januárja és 2022 januárja között átlagosan 163%-kal emelkedik a szakdolgozók bére, azaz átlagosan több mint 2,5-szeresét fogják keresni az egészségügyi szakdolgozók 2022-ben, mint 2016-ban.

Az EMMI már dolgozik a részletes bértáblákon, amelyet részben a jövő évi garantált bérminimum is befolyásol majd, hiszen a szakdolgozók bére ahhoz is kötött. Február második felére várhatóan elkészül a bértáblákat rögzítő kormányrendelet, amely már részletesen tartalmazni fogja fizetési osztályok szerint, hogy kinek mennyivel nő a bére.

(EMMI)