Az egészségügyi intézményrendszer megújítása során a kormány a kórházak mellett kiemelt hangsúlyt helyez a szakrendelők fejlesztésére. Ehhez kapcsolódóan a Budapest III. kerületi Szent Margit Rendelőintézetben most közel 200 millió forint értékű orvostechnológiai és informatikai eszközbeszerzés valósult meg kormányzati támogatásból. Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően az óbudai lakosok mostantól még magasabb színvonalú orvosi ellátásban részesülhetnek.

A Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által meghirdetett új egészségkultúra program eredményességéhez járulnak hozzá az Egészséges Budapest Program (EBP) fejlesztései. 2019 óta az EBP a még gyorsabb és hatékonyabb megvalósítás szakaszába lépett. Ennek nyomán számos kórház és szakrendelő újul meg a lakosság számára is érzékelhető módon a fővárosban és Pest megyében. A kormány korábbi döntése értelmében a Budapest III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet komplex eszköz- és infrastrukturális fejlesztéséhez tervezetten több, mint 5 milliárd forinttal járul hozzá, javítva az intézmény orvosiműszer-ellátottságát, valamint tovább növelve az ide érkező betegek elégedettségét és a mielőbbi gyógyulásukat érdemben elősegítő komfortérzetét. Ennek keretében már 2019-ben mintegy 167 millió forint értékben történt orvostechnológiai eszközök és berendezések beszerzése az intézményben.

A fejlesztés részeként az intézmény 2020 augusztusában további, közel kétszázmillió forint értékű orvostechnológiai és informatikai eszközzel, illetve a betegellátáshoz szükséges bútorzattal gyarapodott. A szakrendelő előzetes fejlesztési terve alapján új, modern felszereléssel gazdagodott többek között a bőrgyógyászat, a kardiológia és az urológia, ahol a beszerzett vizsgálati eszközök lehetővé teszik, hogy csökkenjen az egy betegre fordított vizsgálati idő és a várakozási idő. A szemészeti szakrendelés ugyancsak számos fejlett eszközzel bővült, aminek eredményeként a betegek már helyben is igénybe vehetnek olyan vizsgálatokat és kezeléseket, amelyekre az intézményben eddig nem, vagy csak korlátozottan nyílt lehetőségük. A radiológiai szakterület eszközparkja szintén a kor igényeinek megfelelően áll majd rendelkezésre. A több éven keresztüli kormányzati támogatásnak köszönhetően az egynapos sebészeten további műtéttípusok is elvégezhetők lesznek a jövőben. Mivel az intézmény egészségügyi szolgáltatásai közül a fizikoterápiát veszi igénybe a legtöbb páciens, ezért az eszközpark megújítása és az új berendezések beszerzése ezen a területen ugyancsak elengedhetetlen volt.

A III. kerületi Szent Margit Rendelőintézetet érintő fejlesztéssorozat második alappillérét a korábbiakban megvalósult 167 millió forintos eszközbeszerzés mellett a most megvalósult további eszközbeszerzések jelentik. Fontos továbbá kiemelni, hogy a komplex fejlesztési koncepció eredményeként a kerület vonatkozásában kiegyenlített kistérségi ellátás jöhet létre. Ez pedig azért bír különös jelentőséggel, hogy a jövőben Óbuda egészségügyi intézményei is maradéktalanul el tudják látni a saját lakosaikat, ne kelljen a betegeknek máshol igénybe venniük az egyes szükséges vizsgálatokat, megkímélve őket az indokolatlan utazási idő- és anyagi ráfordítástól.

(EMMI)