Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében félmilliárd forintos fejlesztési forráshoz jut a Zuglói Egészségügyi Szolgálat - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Csiki Zoltán közölte, a rendelkezésre álló forrásból első ütemben a szolgálat Örs vezér terén működő szakrendelőjének informatikai rendszere újult meg 90,7 millió forintból, a második ütemben a digitális röntgentechnológia, valamint az ahhoz kapcsolódó munkaállomások és archiváló rendszer kiépítése készült el 193,27 millió forintból.A harmadik ütemben a Hermina úti szakrendelőben szintén digitális diagnosztikai rendszer épül ki, és itt is megújul az informatikai és betegirányító rendszer.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A helyettes államtitkár elmondta, a módosított kormányhatározatnak köszönhetően lehetőség van egy következő fejlesztésre, amelynek keretében négydimenziós kardiológiai, ultrahang- és fizikoterápiás készülék beszerzése válik lehetővé 85 millió forintból.

Csiki Zoltán kitért arra, hogy az EBP keretében Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósul meg 2026-ig, összesen 700 milliárd forint kormányzati forrásból.

Ennek keretében egyebek között 32 budapesti és Pest megyei szakrendelő komplex fejlesztését végzik el, a korszerűsítés elsődleges célja a sürgősségi osztályok terhelésének csökkentése, valamint a gyorsabb és hatékonyabb betegellátás.

Rozgony Zoltán (Fidesz), Zugló alpolgármestere a sajtótájékoztatón a kerület egészségügyi ellátását érintve beszámolt arról, hogy sikeresen pályáztak és 90 millió forintot nyertek el a zuglói egészségfejlesztési iroda létrehozására. Az iroda prevenciós tevékenysége mellett összefogja a szintén megelőzést nyújtó szervezetek munkáját - tette hozzá.

Előremutatónak nevezte, hogy 110 millió forintot sikerült elnyerni az első háziorvosi praxisközösség kialakítására Zuglóban. A praxisközösség nyolc háziorvos és védőnő közreműködésével indult el. A cél, hogy mintegy nyolcezer embert érjenek el a különböző prevenciós szolgáltatásokkal - emelte ki.

Rozgonyi Zoltán kitért arra, hogy a tervek között szerepel az Örs vezér terei szakrendelő teljes körű felújítása, amit ebben az önkormányzati ciklusban nem tudtak megvalósítani. Ennek végrehajtása az új képviselő-testületre vár - jegyezte meg, hozzátéve, ezt a milliárdos beruházást önerőből nem tudja a kerület megoldani, támogatást, pályázati forrásokat kell igénybe venni.

Reményét fejezte ki, hogy a kerületnek olyan vezetése lesz, amely nem harcolni és háborúzni, hanem együttműködni akar a fővárossal és a kormányzattal. A rendelő megújítási tervei készen vannak - tette hozzá.

(MTI)