Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményeket ért el hazánk a csecsemőhalandóság csökkentésében – hangsúlyozta Prof. Dr. Horváth Ildikó pénteken egy, a várandósgondozás, szülés és csecsemőkor témájában rendezett konferencia megnyitóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára köszönetét fejezte ki a szakembereknek az elkötelezett, magas színvonalú munkáért.

A magyar szülészeti és gyermekellátás európai viszonylatban is színvonalas. Csecsemőhalandóság terén különösen kiemelkedő eredményeket ért el hazánk: míg 2000-ben 9,2 ezrelék volt az arány, addig 2010-ben 5,3 2017-ben 3,6 ezrelék. A kormány és az egészségügyi ágazatvezetés is sokat tesz azért, hogy a születések számának csökkenését megállítsa, és mérsékelje a koraszülések, valamint a császármetszések arányát. Ennek jegyében készült el az új, szakmával és az érintettekkel való széles körű egyeztetésen alapuló szülészeti irányelv, amelyben különösen nagy hangsúlyt kapott a bababarát, családbarát ellátás szempontjainak érvényesülése, figyelembe véve a WHO legfrissebb ajánlásait is.

A családdá válás, a gyermek érkezése kiemelkedő élmény az ember életében, ezért fontos, hogy olyan feltételeket teremtsünk, amely biztonságot, kényelmet és intimitást nyújt az anyának, a gyermeknek és az édesapának is. A szülés élménye meghatározó abban, hogy az anyák vállalnak-e több gyermeket. Éppen ezért hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Családbarát Szülészet pályázatot, amelyre két fordulóban összesen 10 milliárd forint állt rendelkezésre, és 97 hazai szülészeti osztály nyert forrást szülőszobák felújítására, szemléletformáló fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre, továbbképzésekre.

A Budapesten rendezett Tauffer Vilmos Továbbképző Tanfolyamon több mint háromszáz védőnő és szülésznő ismerhette meg egyebek mellett a császármetszés csökkentésének lehetőségeit, a várandósgondozás és szülészeti ellátás jövőjét, valamint a szülés és az anya életkora közötti összefüggéseket.

(EMMI)