Az emberek egészségéért, a betegségek megelőzéséért tett nemzeti szintű intézkedéseket meg kell osztani más országokkal is.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerint az egyes országok által bevezetett "jó gyakorlatokat" az uniós közösségi politikának is bátrabban kellene alkalmaznia, akár egyfajta irányelvként megalkotnia.

Az államtitkár, aki Helsinkiben a finn EU-elnökség magas szintű, A jóllét gazdasága címmel rendezett konferenicán vett részt, elmondta: előadásában beszélt azokról a magyar intézkedésekről, amelyeket az elmúlt években Magyarországon bevezettek.

Így a gyerekek mindennapos testneveléséről, a transzzsírsav-rendelet megalkotásáról, a közétkeztetés reformjáról vagy a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításáról.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Beszámolt arról is, hogy a tanácskozáson szóba került az elektromos cigaretta használatának veszélye, mint mondta, arra vonatkozóan, hogy Európában hányan haltak bele ennek használatában, nincs adat. Ilyen esetekben az európai színtérnek is proaktívnak kell lennie - vélte az államtitkár.

Véleménye szerint a következő generáció egészsége érdekében bátornak kell lenni olyan európai szabályozási környezet kialakításában, ami biztosítja az egészséges jövőt a fiatalok számára.

(MTI)