Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Dr. Horváth Ildikó

egészségügyért felelős államtitkár

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Találatok száma: 10

Hírek

Felelős magatartással és felkészített egészségüggyel a betegbiztonságért

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 17. 10:46

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptember 17-dikét a Betegbiztonság világnapjának nyilvánította. A most zajló koronavírus-járványban a betegbiztonság növelésének fontos része az egészségügy felkészítése, valamint az állampolgárok tudatos, felelős magatartása, az óvintézkedések betartása. A kormány a járvány kezdete óta biztosítja a járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges forrásokat és irányítja a védekezéshez szükséges intézkedéseket, amelyek betartása közös felelősségünk.

Újabb óvintézkedés a járvány megfékezésére

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 10. 7:13

A koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozás érdekében Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását. Az ebbe a körbe tartozó rendezvényeket kizárólag online módon lehet megtartani.

Kormányzati támogatással folytatódik a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet fejlesztése

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 9. 15:39

Az egészségügyi intézményrendszer megújítása során a kormány a kórházak mellett kiemelt hangsúlyt helyez a szakrendelők fejlesztésére. Ehhez kapcsolódóan a Budapest III. kerületi Szent Margit Rendelőintézetben most közel 200 millió forint értékű orvostechnológiai és informatikai eszközbeszerzés valósult meg kormányzati támogatásból. Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően az óbudai lakosok mostantól még magasabb színvonalú orvosi ellátásban részesülhetnek.

Változik az akut érsebészeti ellátás szeptember elsejétől Budapesten és Pest megyében

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 1. 10:43

A biztonságos és magas színvonalú betegellátás érdekében szeptember 1-től Budapesten és Pest Megyében az akut érsebészeti ellátás korábbi ügyeleti rendszere átalakul. Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén. A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján 24 órában.

A kormány 2010 óta 36 milliárdot költött a várólisták csökkentésére

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. augusztus 28. 9:27

A kormány a budapesti emberek egészségügyi ellátásának javítását kiemelten kezeli, az Egészséges Budapest Program keretében folyamatosan többletforrásokat biztosít a fővárosnak. A központi régió történetének legnagyobb egészségügyi programjában összesen 700 Mrd forintos fejlesztést hajtunk végre, és ennek köszönhetően sorra újulnak meg a budapesti kórházak, rendelők.

Sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. augusztus 26. 8:55

A hazai egészségügy legnagyobb szabású infrastruktúra költöztetésére került sor az augusztusi hosszú hétvégén. Elképesztő adatmennyiség és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) teljes infrastruktúrája került át egy új, még magasabb védelmi szintet biztosító Kormányzati Adatközpontba.

Rendkívül káros a vírusszkeptikusok és az oltásellenesek tevékenysége

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. augusztus 24. 10:09

Az új koronavírus-járvány első hullámát Magyarország az EU-tagállamokkal összevetve is egyedülálló módon sikeresen kezelte. Köszönhetően az időben meghozott kormányzati korlátozó intézkedéseknek, a kórházak és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti folyamatos együttműködésnek, valamint a magyar lakosság fegyelmezettségének. Míg Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból, Nyugat-Európa több országából tömeges megbetegedésekről, az intenzív kezelésre szorulók lehetetlen helyzetéről szóltak a hírek, addig hazánkban megnyugtatóan sikerült ellaposítani a járványgörbét. A COVID-19 lefutásának kedvező alakulása lehetővé tette az egészségügy fokozatos újranyitását, az élet normalizálását, ugyanakkor fenntartva a legfontosabb közösségi megelőzési előírásokat. Jelen pillanatban ennek betartására helyezzük a hangsúlyt. Ezért hangoztatjuk folyamatosan, hogy csak egészséges, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába.

Költözik az egészségügyi felhő

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. augusztus 13. 11:56

Új, még magasabb védelmi szintet biztosító tárhelyre költözik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) infrastruktúrája 2020. augusztus 19. és 23. között. A betegellátást mindez nem befolyásolja, a korábban felírt eRecepteket, vagy a sürgősségi ellátás során kinyomtatott recepteket ez idő alatt is ki lehet váltani a patikákban. A fejlesztés támogatja az egészségügyi intézmények munkáját, segíti a betegellátás színvonalának javítását és közvetve a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezést is.

Idén 200 millió forinttal több jut a vírusos hepatitis szűrésére

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. július 28. 12:27

2004-től július 28-án rendezik meg szerte a világon a hepatitis világnapját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten kezeli a jelentős közegészségügyi kockázatot jelentő megbetegedést felszámolását, melyet az Egészségügyi Világszervezet 2030-ig tűzött ki célul.
A máj idült vagy gyulladásos megbetegedéséért és a máj eredetű halálozások majdnem feléért felelős vírusos hepatitis a világon a hetedik legfontosabb halálokok között szerepelt 2013-ban, évente 1,4 millió ember halálát okozva. Hazánkban 50.000 fertőzőképes HCV fertőzött él. A krónikus megbetegedések a legtöbb esetben tünetmentesek, kezelés nélkül pedig lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá. A betegek többsége nem is sejti, hogy vírushordozó, és sok esetben a fertőzés forrása sem azonosítható.

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, 2020. július 27. 10:05

A járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer. Az elektronikus receptek aránya mára meghaladja a hagyományos receptek 90%-át. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) vényfelíráson kívüli, további előnyeként pedig lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük ezekért a rendelőkbe.