A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően tehetséges roma fiatalok a világ legjobb egyetemeire juthatnak el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Milestone Intézet egy cambridge-i konferencián jelentették be vasárnap, hogy hárommillió forintból új programot indítanak. A cél, hogy a roma diákokat hozzásegítse ahhoz, hogy világszínvonalú egyetemeken tanulhassanak tovább.

Vasárnap Cambridge-ben tartották a Future: Hungary konferenciát, amely után Novák Katalin Család- és ifjúságügyért felelős államtitkár valamint Léderer Dániel, a Milestone Intézet vezetője jelentette be a programot. A tehetséges roma fiatalok pályázatait a Nemzeti Tehetség Program keretében várják.

„A Nemzeti Tehetség Program keretében olyan új tehetséggondozó programot indítunk, amellyel néhány kiemelkedően tehetséges roma fiatal részére elérhetőek lesznek a világ legnevesebb felsőoktatási intézményei.” – hangsúlyozta Novák Katalin államtitkár.

Kép letöltéseNovák Katalin és Léderer Dániel, a Milestone Intézet alapító-igazgatója Fotó: EMMI

Az államtitkár hozzátette: a Nemzeti Tehetség Program által támogatott kezdeményezések nagyon változatosak. Különös hangsúlyt kap a nehezebb helyzetben lévő roma fiatalok támogatása. 2016-tól jelentősen megemeltük a Snétberger Zenei Központ támogatását, bővül a roma szakkollégiumok hálózata is, most pedig a világ vezető egyetemeit hozzuk elérhető távolságba a tehetséges roma fiatalok számára.

A Milestone Intézettel való együttműködés kísérleti szakasza indul most el. Ebben hárommillió forint támogatást biztosít a Nemzeti Tehetség Programon keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Intézet számára, hogy hat roma fiatal képzését segítse elő.

„A Milestone Intézetet öt évvel ezelőtt azért alapítottuk, hogy kineveljük a jövő döntéshozóit, akik az egész országot nemzetközileg versenyképessé tehetik. A roma fiatalok ebből nem maradhatnak ki. Ott kell lenniük a döntéshozatalban, Magyarország nemzetközileg is elismert kutatói, feltalálói, vállalkozói és művészei között” - hangsúlyozta Léderer Dániel, a Milestone Intézet alapító-igazgatója.

Az Intézet vezetője hozzátette: a roma ösztöndíj az Intézet szociális ösztöndíj programjába illeszkedik bele, valamint pozitív példát állíthat azok elé az általános iskolás roma fiatalok elé, akik a Milestone Intézet jövőre indítandó kismentori programjában vesznek majd részt.

„Alapítása után öt évvel a Milestone Intézet sokszínű közösséget tudhat magáénak, amely a négyéves oktatási programban részt vevő 300 középiskolás diákból, a világ 100 legjobb egyetemén tanuló 400 öregdiákból, és több mint 70 oktatóból áll, akiknek nagy része kutató, egyetemi tanár. A Milestone diákjai több mint 80 gimnáziumból kerülnek ki, Magyarország minden pontjáról, néhányan még a határon túlról is. Több mint 130 tudományos modult kínálunk, amelyek számos tudományterületet ölelnek fel a klasszika filológiától az idegtudományig. Diákjaink számos országos és nemzetközi tanulmányi versenyen értek el helyezéseket, nyertek különféle díjakat, és nemzetközi konferenciákon is szerepeltek” – mondta el a cambridge-i konferencia után Léderer Dániel, az Intézet vezetője.

Az együttműködésnek köszönhetően már idén júniustól, a Nemzeti Tehetség Program keretében hat tehetséges roma fiatal számára nyílik meg az a képzési lehetőség, amelynek köszönhetően elérhetőek lesznek számukra a legnevesebb felsőoktatási intézmények szerte a világban.

(EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)