Azt látjuk, hogy egyre több családbarát kezdeményezés működik az országban, amely számunkra azt jelenti, hogy a családbarát közgondolkodás, a kormány szándékainak megfelelően, egyre inkább erősödik – mondta el köszöntőjében Fűrész Tünde család és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által, a Népesedési Világnapon szervezett „Családbarát Önkormányzat 2015 díj” ünnepélyes díjátadó ünnepségén a XII. Kerületi MOM Kulturális Központban.

A helyettes államtitkár hozzátette: „Magyarország demográfiai kihívásokkal küszködik, amelyre az elmúlt években családbarát intézkedések bevezetésével reagált a kormány. Ennek a pozitív jelei már látszanak: a tavalyi évben 3,2 százalékkal több gyermek született, az idei év első négy hónapjában pedig további 3 százalékkal nőtt a születések száma. Emelkedik a termékenységi ráta, immár 1,4, amely az utóbbi 1997 óta nem volt ilyen magas. Nő a házasságkötések száma is, miközben csökkenésnek indult a válások száma. Kimondható tehát: a családpolitikai reformok működnek, kezdik elérni a kívánt hatásukat.”

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete által a Népesedés Világnaphoz kötődve átadott díjak odaítélése kapcsán többek között olyan szempontok kerülnek mérlegelésre, mint az önkormányzat érdemi lépései a gyermekeket nevelő családok és az idősek érdekében, családbarát városfejlesztés, akadálymentesítés, családbarát szolgáltatások, közlekedési lehetőségek, fiatal családok támogatása, a gyermekvállalást segítő programok.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)