Kevesebbe kerül az iskolakezdés a családoknak a kormány intézkedéseinek köszönhetően, mint a korábbi években a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint. Novák Katalin hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a mostani tanévkezdéskor 730 ezer gyerek családjának nem kell egyáltalán fizetnie a tankönyvekért.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztése, a tankönyvcsomagok olcsóbbá tétele, valamint a közétkeztetési támogatás és a szeptemberi újabb rezsicsökkentés mind olyan lépések, amelyek nagyban megkönnyítik a családoknak az egyébként komoly anyagi megterhelést és kihívást jelentő iskolakezdést. Emlékeztetett, a családi adókedvezményt idén a járulékokra is kiterjesztették, így már az alacsonyabb keresetű családok is igénybe tudják venni a támogatást. Ez közlése szerint azt jelenti, hogy átlagosan 16.500 forinttal több marad egy hónapban a család pénztárcájában az adókedvezményeknek köszönhetően, 2 ezer forinttal több, mint tavaly.

Utalt arra is, hogy a kormány - felmenő rendszerben, tehát fokozatosan - bevezeti az ingyenes tankönyvellátást, ez idén azt jelenti, hogy az 1. és 2. osztályos diákok szüleinek már nem kell fizetniük a tankönyvekért. Hozzátette: ugyancsak ingyen kapják már idén is a tankönyveket a nagycsaládosok és a rászoruló gyerekek. Jelezte, azok a családok, akiknek még nem jár ingyenes a tankönyv, ötödével fizetnek kevesebbet most, mint egy éve.

Kép letöltéseFotó: Emmi

Tájékoztatása szerint a közétkeztetésben részt vevő gyerekek harmadának egyáltalán nem kell fizetnie, velük együtt több mint minden második diák kap kedvezményt. Kitért arra, január 1-jével lép életbe az a közétkeztetési rendelet, ami garantálja, hogy a gyerekek asztalára még egészségesebb ételek kerüljenek az iskolákban.

Az államtitkár az iskolakezdést megkönnyítő kormányzati intézkedések között említette még a rezsicsökkentés újabb, szeptember 1-jei lépését. Összességében átlagosan 25 százalékkal kevesebbet fizetnek a családok idén szeptemberben, mint a rezsicsökkentési intézkedések bevezetése előtt.

Novák Katalin szerint a pedagógusi életpályamodell bevezetése is pozitív hatással lehet a diákokra és a családjaikra, hiszen a pedagógusok motiváltabbak lesznek, az iskolákban pedig minden nap 16 óráig biztosítják a gyerekek felügyeletét.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere a IX. kerületi Telepy Károly Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola épülete előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette, a helyi rászoruló gyerekek nagy részének nem kell fizetnie az étkezésért, továbbá a helyben élő 3.-12. évfolyamos diákok családjai önkormányzati tankönyvtámogatást kapnak, ami lényegében ingyenessé teszi a számukra a tankönyveket. (Az 1. és 2. osztályos diákok szüleinek már az állam biztosítja ingyenesen a tankönyveket.) Közölte, azok a kerületben lakó általános iskolás tanulók is megkaphatják a 10 ezer forintos támogatást, akik nem a Ferencvárosba járnak iskolába. Elmondta, az iskolakezdési támogatást kapó diákok taneszközcsomagjában olyan füzetek vannak, melyeket a kerületi gyerekek díjnyertes rajzai díszítenek.

Közölte továbbá, hogy a mindennapos testnevelést támogatandó minden kerületi általános iskolás tanuló egy ferencvárosi címerrel díszített tornazsákot is kap az önkormányzattól.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)