2016. március 31-én jelentek meg a Nemzeti Tehetség Program (NTP) 2016. évi pályázati felhívásai. A tehetséges fiatalok a NTP pályázatainak keretében tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kaphatnak a képességeik kibontakoztatásához és hasznosulásához.

A Nemzeti Tehetség Programot az Országgyűlés ötpárti konszenzussal fogadta el. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg. A támogatásokból évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt adottságai kamatoztatását segítő programokban.

Idén a hazai költségvetési források keretében – 2015-höz hasonlóan – ismét 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázatok támogatására. A program forrásának alapját a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik, melyet a kormány egészít ki.

Az NTP pályázati felhívásainak ilyen korai megjelenésére még nem volt példa. Ezzel teljesült a 2015-2016. évi cselekvési program egyik legfontosabb vállalása, és biztosíthatóvá válik, hogy a tehetségsegítő szervezetek már támogatást nyert programjaikkal tervezve kezdhessék meg a 2016/17-es tanév szakmai munkáját. Az idei évtől számos nyílt felhívás – így a népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíj felhívása is – elérhetővé válik a határon túli oktatási profilú magyar civil szervezetek, magyar tanítási nyelvű általános és középiskolák tehetséggondozó programjai, határon túli magyar tehetségek számára is.

A nyílt pályázatok beadási határideje: 2016. május 2. Bővebb információ a www.emet.gov.hu honlapon érhető el.

(EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)