Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Novák Katalin azután nyilatkozott telefonon New Yorkból, hogy felszólalt az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottságának 62. ülésén. Az ENSZ minden évben nőnap környékén rendezi meg a tanácskozást, amely a világszervezet egyik legnagyobb rendezvénye, mivel azon nemcsak a tagállamok szakpolitikusai, hanem a nők helyzetével foglalkozó civil szervezetek is képviseltetik magukat.

Az államtitkár úgy fogalmazott, sokan "irigykedve" tekintenek a magyar családpolitikára és a magyar nők helyzetére, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon jónak mondható. Példaként említette az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, valamint azt, hogy már több nő szerez diplomát, mint férfi.

A magyar eredményeket és jó gyakorlatokat ismertető beszédében kiemelte, Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika. A kormány arra törekszik, hogy megadja a nőknek a választás szabadságát: akár három évig is otthon maradhatnak szülés után a gyerekükkel, de vissza is térhetnek a munkaerőpiacra, közben pedig nem esnek el az állami családtámogatásoktól sem.

Novák Katalin szólt arról, hogy a női foglalkoztatottság 62 százalékon áll, de kihívást jelent még a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele. Éppen ezt segítik majd az országszerte megnyíló család- és karrierpontok, amelyek a helyben való rugalmas foglalkoztatást támogatják, összehozzák a munkaadói és -vállalói oldalt, átképzéseket szerveznek, segítenek önéletrajzot írni vagy felkészülni egy állásinterjúra - tette hozzá.

Az államtitkár beszédében megemlítette a Nők 40 programot is, amelynek köszönhetően már 220 ezer nő tudott negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulni.

A bizottság visszatérő témái között szerepel a kora gyermekkori intervenció, valamint a kapcsolati erőszak problémája. Utóbbi szinte minden országban gondot jelent és sehol sem teljesen megoldott - fűzte hozzá Novák Katalin.

Közölte, a bizottság ülése alatt a tagállamok kísérőrendezvényeket is szerveznek, amelyeken egy-egy "szeletét" mutatják be a nőket támogató intézkedéseiknek, illetve a nők által felmutatott eredményeknek. Magyarország idén a bölcsődei rendszerét, valamint - igazodva a tanácskozás egyik kiemelt témájához, amely a vidéki nők helyzete - tehetséges vidéki magyar nők sikertörténetét is bemutatta - ismertette az államtitkár.

(MTI)