Amikor a családokról gondoskodunk, a jövőnkről gondoskodunk: a magyar modell nem betelepítéssel, hanem a családok támogatásával kívánja megoldani a demográfiai problémákat - hangsúlyozta Novák Katalin hétfőn a parlamentben.

A vasárnap zárult Családok Budapesti Világtalálkozója jó alkalmat biztosított arra, hogy bemutassuk a világnak azt a sajátos magyar nézőpontot, mely szerint

"mi a népesedési problémák megoldására a leghatékonyabb választ nem a bevándorlás támogatásában, hanem a belső erőforrásaink mozgósításában, a gyermekvállalás ösztönzésében látjuk"

– emlékeztetett napirend előtti felszólalásában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Máthé Zoltán/MTI

Novák Katalin aláhúzta: a baloldali kormányokkal ellentétben mindhárom Orbán-kabinet a családokat helyezte középpontba, a családi közösségek érdekében cselekedett. „Nem is szándékozunk feladni ezt a családbarát, családorientált politikát, hanem továbbra is ezeket az értékeket képviseljük mind nemzeti, mind nemzetközi szinten” – fogalmazott.

A politikus világossá tette, a kormány nem engedi meg, hogy közös értékeinkről más oktassa ki, hiszen a magyar emberek arra adtak felhatalmazást - ráadásul elsöprő többséggel - , hogy a demográfiai problémák jelentette kihívást „felvállaljuk és a megvalósítás mikéntjét kigondoljuk”.

A miniszterelnök által múlt héten bejelentett családvédelmi programmal kapcsolatban Novák Katalin elmondta,

a jövő évi költségvetésben minden eddiginél több, közel 2 ezer milliárd forint forrás jut a családok védelmére. Ez – fűzte hozzá - a teljes éves bruttó hazai össztermék csaknem 5%-a, kétszer akkora, mint amekkorát 2010-ben elődeink fordítottak erre a célra.

A 2018-ban életbe lépő

új programban prioritást élvez a fiatalok támogatása.

Az a cél – mondta -, hogy a fiatalabb korosztályok is megkaphassák a kellő anyagi segítséget ahhoz, hogy a jelenleginél hamarabb fel tudják vállalni a családalapítás, a gyermekvállalás jelentette kihívásokat.

Az államtitkár, ismertetve a családvédelmi program legfontosabb intézkedéseit elmondta,  jövőre a kétgyermekes szülőknek járó családi adókedvezmény havi összege ismét emelkedik, az idei 30 ezer Ft-tól immár 35 ezer Ft-ra, vagyis éves szinten további 60 ezer Ft-tal több pénz maradhat a családi kasszában.

A jelzáloghitel-tartozással rendelkező családoknak a harmadik vagy további gyermekek vállalása esetében minden egyes új várandósság után 1-1 millió Ft-ot elengednek a tartozásukból.

A Diákhitel-tartozással rendelkező édesanyák már a várandósság harmadik hónapjától kérhetik a törlesztési kötelezettségük felfüggesztését, továbbá a második gyermekkel való várandósság esetén a hiteltartozásuk felét, a harmadik gyermek vállalása esetén pedig a teljes összegét elengedik.

Ugyancsak a fiatalabb korosztályok gyermekvállalását segíti az ún. „diplomás GYED” időtartamának duplájára, a gyermek kétéves koráig való meghosszabbítása ami átlagosan 1 millió Ft többletbevételt jelent az érintettek számára – sorolta az államtitkár.

Novák Katalin a hazánk előtt álló egyik „legsúlyosabb kihívásnak” nevezte a népességfogyás megállítását,

egyúttal megerősítette, hogy a kormány elrendelte egy szakmai-tudományos műhely felállítását, illetve a Demográfiai, és Családtámogatási Kabinet megalakulását is, amely az érintett kormánytagok részvétele mellett a kormányzati döntéshozatal egyfajta szakmai előkészítő-javaslattevő fóruma lesz.

(kormany.hu)