Az idei évhez hasonlóan jövőre ismét ötezer forinttal emelkedik a két gyereket nevelők családi adókedvezménye - jelentette be Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Novák Katalin a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a kormány 2015-ben döntött arról, hogy 2019-ig a duplájára emelik a két gyereket nevelők családi adókedvezményét, vagyis a korábbi húszezer forintról negyvenezer forintra. A 2017-es emelésnek köszönhetően jövőre havonta 30 ezer forintot tud megtakarítani a mintegy 350 ezer kétgyerekes család - közölte az államtitkár.

Az egy, illetve három vagy több gyereket nevelők esetében nem változik az összeg, ők továbbra is tízezer, illetve gyerekenként 33 ezer forint kedvezményt tudnak érvényesíteni - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a családtámogatási rendszer gerince a - 2011-ben bevezetett és azóta folyamatosan bővített - családi típusú adózás, amelynek lehetőségével évente körülbelül egymillió család él.

Novák Katalin kiemelte,

Magyarország majdnem kétszer annyit költ családtámogatásra mint az OECD átlag.

Utóbbi a GDP 2,55 százalékát jelenti, Magyarország ezzel szemben 2017-ben a költségvetés 4,7 százalékát, 1741 milliárd forintot fordít családtámogatásra. Ez 14 százalékkal, 216 milliárd forinttal magasabb, mint a 2016-os összeg.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a januárban esedékes alanyi jogon járó családtámogatások - családi pótlék, gyermekgondozási segély és gyermeknevelési támogatás - kifizetését előrébb hozták, így a családok még karácsony előtt megkapják ezt az összeget.

Kép letöltéseMagyarország majdnem kétszer annyit költ családtámogatásra mint az OECD átlag Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Ezzel a döntéssel a családok anyagi mozgásterét szeretnék növelni az ünnepek előtt - tette hozzá.

A posta hétfőn kezdi meg a családtámogatások kifizetését azoknak, akik a lakcímükre kérték a folyósítást, akik pedig folyószámlára, bankszámlára kapják, azoknak december 21-23 között utalják el - tette hozzá.

Az államtitkár azt hangoztatta,

a kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, és a családok is érezzék, hogy Magyarország erősödik.

Kép letöltéseA családok anyagi mozgásterét szeretnék növelni az ünnepek előtt Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Nemcsak egyre többen dolgoznak az országban, hanem egyre többet tudnak a családok a fizetésükből félretenni és a gyereknevelésre fordítani. Az elmúlt években folyamatosan csökkentette a kormány az adókat, és ezt tovább folytatja majd - jelentette ki Novák Katalin.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)