Várhatóan csütörtökön hirdetik ki a Stipendium Peregrinum ösztöndíj húsz nyertesét, aki egy éven keresztül tanulhat külföldi egyetemen magyar állami támogatással - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Rácz Zsófia azt mondta: 144-en jelentkeztek a kiírásra, a kiválasztótáborban 49-en vettek részt, a szakmai zsűri közülük választja ki a nyerteseket. A diákok között asztrofizikus, filmrendező, elméleti matematikus is van - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a jelentkezés feltétele a kitűnő tanulmányi eredmény, de fontos, hogy emellett milyen plusz munkát - például sport, önkéntesség, művészet - végeznek a jelentkezők.

Az ösztöndíj kiírásában hatvanhat egyetemet jelöltek meg, amelyet előnyben részesítenek, de ha valaki más intézménybe szeretne jelentkezni, megteheti, ha meg tudja indokolni, hogy a tanulmányai hogyan hasznosulnak majd itthon. Az ösztöndíj célja ugyanis az, hogy a diákok a külföldön megszerzett tudást hazahozzák és Magyarországon kamatoztassák - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

(MTI)