A kormánynak az a dolga, hogy erősítse azokat, akik másokat tudnak segíteni, támogatni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Lelki Elsősegély Szolgálat konferenciáján, szerdán Budapesten. Novák Katalin az Öngyilkosság-megelőzési Világnapon rendezett programon kiemelte: leginkább a családok erősítik a segítő szolgálatokat, áldozhatunk erre pénzt, időt, energiát, a megelőzésért mégis akkor tehetünk a legtöbbet, hogyha a családokat támogatjuk.

Az államtitkár felhívta a figyelmet Lelki Elsősegély Szolgálat önkénteseire, hiszen - mint fogalmazott - az a néhány perc figyelem, amellyel ők segítik a bajba jutottakat, a legtöbb esetben életmentő lehet. Éppen ezért fontos, hogy tartsuk fenn és javítsuk a segítő szolgálatot és az ott dolgozók munkájának feltételeit - tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/Emmi

Az Öngyilkosság-megelőzési Világnapot minden évben szeptember 10-én tartják az International Association for Suicide Prevention (IASP) és a WHO kezdeményezésére. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy az Öngyilkosság-megelőzési Világnap alkalmából szervezett konferencia célja, hogy felhívjuk a figyelmet a család és a segítők összefogásának szerepére az öngyilkosság megelőzésben.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/Emmi

A világon ugyanis minden negyvenedik másodpercben öngyilkos lesz valaki - figyelmeztet legújabb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet. A WHO ezért nemrég felszólította az országokat, hogy közös erővel lépjenek fel az öngyilkosságok számának növekedése ellen. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt 12 évben jelentősen, 25,8%-kal csökkent az öngyilkosságok száma.

(Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)