130 éve ezen a napon született Magyarország első női parlamenti képviselője, Slachta Margit kereszténydemokrata politikus. Az évforduló alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára megkoszorúzta a politikusnő újbudai emléktábláját Király Nóra kerületi képviselőasszony társaságában.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelySlachta Margit egyszerre volt megőrző és megújító. Védte a hagyományos keresztény értékeken nyugvó családot, miközben kiállt a dolgozó anyák és gyermekeik megsegítése mellett, s támogatta szociális biztonságuk minél szélesebb körű kiépítését. Tetteit mindig a humánum és a keresztény hit vezérelte, egyszerre küzdött a fasizmus és a kommunizmus ellen, részt vett sok zsidó ember bújtatásában, majd az egyházi iskolák államosítása elleni fellépése miatt emigrációra kényszerült.

Politikai hitvallása, amelynek a másik emberért és a nemzetért való felelősség az alapja példamutató és időszerű ma is. Női képviselőként hozzájárult a nők elismertségéhez és megbecsültségéhez. A nők tartják össze a társadalmat, a családot és a nemzetet, édesanyaként és dolgozó nőként egyaránt.

Fotó: Botár GergelyA kormányzat minden magyar nőnek meg kívánja könnyíteni a választást, hogy a családban, a munkahelyen vagy egyszerre mind a két szerepben helyt tudjon állni. A családok támogatása, megerősítése a nők érdekeit is szolgálja. Ehhez járul hozzá, hogy törvényi szinten garantált a családtámogatási és gyermekgondozási ellátások rendszere, ezért biztosítja a Kormány a dolgozó édesanyáknak is a gyermekek után járó juttatásokat, és ezért ösztönzi a munkaadókat arra, hogy kisgyermekes édesanyákat, fiatal, illetve nyugdíj előtt álló nőket foglalkoztassanak.

A Munkahelyvédelmi Akció Program keretében 2014 első félévében több mint 400 ezer nő elhelyezkedése és munkahelyének megőrzése valósult meg állami támogatással. A Nők 40 Programnak köszönhetően pedig már 120 ezer nő vette igénybe a kedvezményes korhatár előtti nyugdíjazási lehetőséget.

(Emmi, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)